Computer Network

Rendeletben szabályozná a kormány az önkormányzati alkalmazásszolgáltató rendszerhez való csatlakozás lehetőségeit, illetve a hálózat fenntartásával kapcsolatos részletkérdéseket – írta hétfői számában a Napi Gazdaság a kormány honlapjára felkerült jogszabálytervezetre hivatkozva.

A lap azt írta: az önkormányzati alkalmazásszolgáltató rendszer (Application Service Provider – ASP) egy olyan informatikai megoldás, amelyen keresztül a csatlakozó települések egységes szolgáltatásként jutnak hozzá a települések által használt alkalmazásokhoz. Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke a lapnak azt mondta: a változó jogszabályi környezetből fakadó módosítások átvezetését is központilag oldja meg, vagyis a helyi ügyintéző mindig a lehető legfrissebb verziót érheti el.

Az ASP, amely Budapesten elhelyezett szervereken fut, távoli eléréssel használható, így helyi költségek, havidíjak szinte egyáltalán nem jelentkeznek az önkormányza­tok esetében. A rendszerben iratkezelő, adó, gazdálkodási, ipar és kereskedelem, ingatlanvagyon kataszter és települési portál, elektronikus ügyintézési szolgáltatás lesz elérhető. Elektronikus ügyintézést a fejlesztés első fázisának végén iparűzésiadó-bevallás és adóegyenleg-lekérdezés esetében választhatnak a helyi vállalkozások – tette hozzá az elnök.

Szijártó szerint a kezdeményezésre azért van szükség, mert a települések szakrendszeri háttere jellemzően idejétmúlt, nem frissülő, magas havi vagy éves üzemeltetési költséggel járó szoftverekre épül.

Forrás: Infotér

2015. március 3. 14:44 | eÜgyintézés