Family Using Gadgets Whilst Eating Breakfast Together In Kitchen

Egy tanulmány szerint azok a szülők, akik unos-untalan a telefonjukat nyomogatják, amikor a gyerekükkel vannak, sokkal kevésbé jönnek ki velük. Erről nem a gyerek tehet, hiszen a szülő azt érezteti vele, hogy ő kevésbé fontos, mint a mobilja.

Tönkrevághatja a szülő-gyerek kapcsolatot, ha a szülő folyton enged a mobiltelefon-nyomogatás csábításának – áll a Boston Medical Search kijózanító tanulmányában, amelyről aTime.com írt cikket.

A kutatóközpont gyermekek fejlődési és viselkedési problémáival foglalkozó munkatársa arra volt kíváncsi, hogy a mindenütt jelen lévő mobiltelefonok hogyan befolyásolják azt, hogy mennyi minőségi időt töltenek gyerekeikkel a szülők. Korábbi tanulmányok arra mutattak rá, hogy például a televízió még akkor is gátolja a gyerekek kreativitását és összpontosítását, ha csak a háttérben megy.

A kutató, Jenny Radensky álruhás munkatársakat küldött gyorséttermekbe, ahol összesen ötvenöt gyerekes családot figyeltek meg, és azt is rögzítették, hogy milyen gyakran nyúl a szülő a mobiljához.

Az adatok kíméletlenül megmutatták, hogy egyes szülőket hogyan magába szippant a mobiltelefonja – írja a Time. Volt olyan anyuka, akinek a fejét a gyereke igyekezett maga felé fordítani, mindhiába, egy másik a gyereket az asztal alatt megrúgta anyja, válaszul amiért magára akarta vonni a figyelmet, egy apuka pedig ingerülten és kurtán torkolta le gyerekét, aki hiába próbálta kiharcolni apja figyelmét.

A megfigyelés megmutatta, hogy az egész ebéd alatt a telefonjukra ragadt szülők gyakran mennyire negatívan kommunikáltak a gyerekkel, ha egyáltalán volt köztük valami interakció – mondta a kutató.

Egyszerűen nem fair a gyerekekkel szemben, ha facebookozunk, miközben éppen a figyelmünkre szomjaznak, hiszen ezzel azt éreztetjük velük, hogy ők nem annyira fontosak, mint a kütyünk. Az örökös nyomogatás tehát az egész szülő-gyerek kapcsolatot befolyásolhatja.

A megoldás az lehet, ha a szülők bizonyos helyzetekben, bizonyos időszakokban, vagy a lakás egyes pontjain egyszerűen félre raknák az okostelefonjukat. Például közös étkezés, beszélgetés, vagy esti mese közben mobilmentesíthetjük magunkat, ez kapásból csökkentheti azok a mobiloknak a szülő-gyerek kapcsolatra gyakorolt negatív hatását. Ráadásul a gyerekeknek általunk mutatott jó példa alapján megtanulhatják, hogy ők maguk hogyan viselkedjenek másokkal, amikor idősebbek lesznek, és saját mobiljuk lesz.

Forrás: HVG

2015. március 13. 10:11 | eKultúra