38691_copy_3_it-biztonsag

Kis cégek gyakran gondolják, hogy a kiberbűnözők nem vesztegetik az idejüket és energiájukat egy akkora vállalatra, mint az övék, és úgysem rendelkeznek akkora vagyonnal, hogy megérné meglopni őket.

Mindeközben nem törődnek a biztonsággal, és ezzel jó lehetőséget adnak a könnyű pénzszerzésre. Ez a fajta figyelmetlenség komoly összegekbe kerülhet, és akár a cég bezárásához is vezethet. A B2B International és a Kaspersky Lab Globális vállalati IT-biztonsági kockázatok 2014-ben kérdőívéből kiderült, hogy világszerte átlagosan 47 ezer dollárba kerülhet az adatsértés egy kis- vagy középvállalatnak. Ez az adat tartalmazza az elvesztett üzleti lehetőségeket, a problémát orvosló IT támogatás alkalmazását, valamint az esetleges új berendezések beszerzését is.

A költségek nem csak anyagi természetűek lehetnek: az adatvesztési incidensek 57 százaléka káros hatással volt a vállalat működésére. A cég hírneve és megítélése akár egyik napról a másikra tönkremehet. Az esetek több mint felében (56 százalék) negatív hatással volt a cég hírnevére, és a megbízhatóságának megítélésére.

A kisvállalatok sokféle kiberfenyegetéssel találkozhatnak: az általános vírusoktól a célzott támadásokig, amelyek során őket használják gyenge láncszemként, hogy elérhessék a nagyvállalatokat; és a veszélyek száma óriási. A Kaspersky Lab kutatócsoportja naponta 325 ezer új rosszindulatú fájlt azonosít, s tavaly a felhasználók 38 százaléka szembesült legalább egy internetes veszéllyel. 2014-ben a cég globális kutató és elemző csapata hét folyamatos fenyegetést jelentő kibertámadás kampányról számolt be, amelynek több mint 4 ezer 400 célpontja volt a vállalati szektorban (azaz 2,4-szer annyi, mint 2013-ban).

A kis cégek védelmének kulcsa, hogy megfelelően rendezzék sorba a biztonsági igényeiket. Egy kisebb vállalatnak nem azzal kell indulnia, hogy adatszivárgás elleni védelmi rendszer kiépítésébe kezd. Azokra a biztonsági esetekre kell összpontosítaniuk, amelyek magát a vállalatot érintik, vagy azt a területet, ahol tevékenykednek, és olyan gyártó termékét kell választaniuk, amely könnyedén tud igazodni a vállalat bővülésével járó változó igényeihez is.

Kezdetben egy kis cégnek induló védelemre van szüksége, amit a vírusirtó szoftver és a tűzfal biztosít. Amint működésbe lépnek és elkezdenek rendeléseket végrehajtani, szükségük lesz valamilyen adattitkosítási technológiára, hogy a fizetési-, illetve ügyfél adatokat megóvják, amely sok esetben törvény által előírt kötelesség. Ha olyan alkalmazottakat vesznek fel, akik az irodán kívülről dolgoznak, akkor alapvető mobilbiztonsági védelemre is szükségük lehet.

Forrás: Infotér
Fotó: Infotér

2015. április 13. 15:06 | Biztonságos internetezés