image (34)

Hat múzeumból összesen 300 darab 3D-szkennelt műtárgyat tett online is élvezhetővé a Google. A minden oldalról megtekinthető alkotásokat a böngészőnk segítségével járhatjuk körbe.

Hosszú évek óta működik már együtt a Google a világ számos múzeumával annak érdekében, hogy az interneten is elérhetővé váljon az azokban fellelhető gyűjtemény. A TechCrunch számolt be róla, hogy nemrég csavartak egyet a dolgon, és a modern 3D-s szkennereknek hála már közel 300 műalkotást forgathatunk körbe az egerünkkel.

Az egyelőre csak teszt üzemmódban működő projekthez a California Academy of Science, a Museo d’Arte Orientale, az Izrael Múzeum, a bécsi Kunsthistorische Múzeum, a Los Angeles-i Művészeti Múzeum és a dallasi Művészeti Múzeum csatlakozott, így az itt kiállított tárgyak egy részének virtuális, 3D-s változatát láthatjuk a Google felületén.

Az ide kattintva elérhető 3D-s gyűjteménybe többnyire kis alkotások kerültek be – ezeket ugyanis érthető okok miatt könnyű volt beszkennelni –, ezek mellett állati koponyákat is láthatunk a virtuális tárlaton. A tárgyakra az egerünk segítségével ráközelíthetünk, és távolodhatunk is tőlük, rákattintva pedig elforgathatjuk őket.

hippo

Forrás: HVG
Fotó: HVG

2015. április 14. 12:48 | Digitális írástudás, eKultúra