tn496c0 (2)

Magyarország csatlakozása az Európai Űrügynökséghez (European Space Agency, ESA) újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett. A február 24-én, Budapesten aláírt csatlakozási megállapodást a kormány a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendeletével hirdette ki.

Az űrtevékenységen alapuló tudományos és technológiai fejlődés az értékteremtés egyik legfontosabb húzóerejévé válhat az elkövetkező évtizedekben. A kormányzat azon dolgozik, hogy az utóbbi években megindult fellendülést a felsőoktatási intézményekkel és piaci szereplőkkel együttműködve tartós növekedéssé formálja.

A teljes jogú tagsághoz szükséges további, törvényi szintű jogszabály-módosítások várhatóan 2015. november elejéig megtörténnek. Ezt követően Magyarország az eddigieknél szélesebb körben csatlakozhat az Európai Űrügynökség tudományos, oktatási és ipari programjaihoz. Az ESA-tagságból fakadó előnyök révén a csúcstechnológiával foglalkozó hazai űripari vállalkozások és kutatóintézetek megőrizhetik vezető pozíciójukat a régióban. A bővülő lehetőségek új munkahelyek létrejöttéhez járulhatnak hozzá, és elősegíthetik a magasan képzett műszaki értelmiség itthon tartását. A foglalkoztatottság 2020-ra akár meg is ötszöröződhet a szektorban.

A magyar szakemberek az Európai Űrügynökség valamennyi testületi ülésén részt vehetnek, a csatlakozási szerződés hatályba lépéséig egyelőre megfigyelőként. Az ESA következetesen működteti a földrajzi visszatérítés elvét, a belépéssel egyidőben összes ipari tenderét megnyitja a csatlakozó ország vállalatai előtt. A szervezet több éven át segítő programokkal gondoskodik arról, hogy az új tagállam ipara a befizetésekkel arányosan részesüljön a visszatérítésből. A közelmúltban megkezdődött a folyamatot ellenőrző felzárkóztatási munkacsoport létrehozásának előkészítése is.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 20 tagországot számláló nemzetközi szervezet, amelynek a tudományos kutatás mellett elsődleges feladata az űrtechnológia célzott fejlesztése, az űripar növekedésének katalizálása, űralapú infrastruktúrák kiépítése és hasznosítása (műholdas navigáció, távközlés, meteorológia stb.). Éves költségvetése megközelítőleg 4 milliárd euró.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály
Fotó: ESA/NASA

2015. április 2. 08:50 | Digitális írástudás, eMunka, Magyar sikerek