Pazmany-Peter

Régészeti térinformatikai laboratóriumot adtak át pénteken Esztergomban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének gyakorlati képzőhelyén – tájékoztatta a tanszékvezető az MTI-t. 

Major Balázs elmondta, hogy a kutatólaboratórium felszerelésére, valamint a 13 szobából álló régészeti gyakorlóbázis helyiségeinek felújítására több tízmillió forintot fordított az egyetem, valamint labor működtetésére öt főállású munkatársat alkalmaznak.

A létesítmény a legmodernebb, geodéziai és térinformatikai adatgyűjtést lehetővé tevő precíziós mérőeszközökkel, valamint az adatok feldolgozására alkalmas mérnöki számítógépekkel és szoftverekkel rendelkezik. A berendezésekkel a roncsolásmentes régészet részeként lehetséges pontos topográfiai felmérések elvégzése, légifotók, 3Dfelmérések és geofizikai vizsgálatok adatainak feldolgozása. A labor a három éve indult régészképzés nemzetközi és hazai kutatási programjaihoz biztosít térinformatikai hátteret, valamint az egyetem egyházrégészeti kutatócsoportjának munkáját segíti.

Forrás: Mínuszos.hu
Fotó: Mínuszos.hu

2015. május 18. 09:56 | Magyar sikerek