40194_copy_3_miskolcegyetem

First Prize kategória díjat kapott a Miskolci Egyetem informatikus hallgatóinak csapata a szuper-számítógépes világversenyen Kínában – közölte az egyetem kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a világversenyt az Ázsiai Szuperszámítógép Társaság (ASC) és az INSPUR csoport rendezte, az idén öt kontinens 150 egyeteméről neveztek informatikus-hallgatók csapatai a versenyre. Az első forduló megmérettetésein túljutva a miskolciak egyedüli európai csapatként kerültek a 150 indulóból a döntőbe, a legjobb 16 induló közé.

A döntőben a Miskolci Egyetem csapata “First Prize” kategória díjat kapott, amelynek rangját mutatja, hogy azonos díjazásban részesült az amerikai MIT csapata, valamint a Boston University, a Northern University, továbbá az oroszországi Ural Federal University, egy thaiföldi, illetve több kínai egyetem informatikus csapata.

Az ASC 2015. évi versenyének abszolút első helyezettje a kínai Tsinghua University csapata lett.

Vincze Dávid, a Miskolci Egyetem Informatikai Intézetének tanára, egyben a csapat szakmai vezetője a közleményben hangsúlyozza, hogy az elért eredmény azért is kimagasló, mert idehaza más hardverrendszereken történt a felkészülés, így a diákok az ötnapos versenyen gyakran 12-14 órát is dolgoztak egyhuzamban.

Az egyetem május 6-án tudatta, hogy a Miskolci Egyetem informatikus csapata egyedüli európai csapatként jutott a világ legrangosabb szuperszámítógép-versenyének tizenhatos döntőjébe, ahol a borsodi megyeszékhely diákjai kínai, orosz, szingapúri és thaiföldi hallgatók mellett az amerikai MIT csapatával is összemérhetik tudásukat május 17–23. között Kínában.

A szuperszámítógépek olyan számítógéprendszerek, amelyek számítási teljesítménye a hétköznapi számítógép teljesítményének akár milliószorosa is lehet. Szinte minden tudományág alkalmazza ezeket az eszközöket, például fizikai, kémiai, biológiai, gazdasági modellek sora fut a rendszereken. A világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe is Kínában található.

Forrás: Infotér
Fotó: Infotér

2015. június 17. 12:12 | Haladó, Magyar sikerek