stockfresh_930186_red-arrows_sizeM

Civil és állami szervezetek fogott össze, hogy kidolgozzák a GPS és GSM alapú nyomkövető rendszerek alkalmazásának újabb módszereit. Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá az Országos Rendőr-főkapitányság, a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület, valamint a Vodafone Magyarország Alapítvány.

Magyarországon évente átlagosan 20 ezer személy eltűnését jelentik be a hatóságoknak, közülük mintegy 14 ezer fő tartozik a 18 év alatti korosztályba. Jelenleg az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján 403 eltűnt, vagy ismeretlen helyen tartózkodó személy – nagy részük gyermek és fiatalkorú – fotója szerepel.

A három szervezet legfőbb célja a most aláírt háromoldalú szerződéssel az ország egészére kiterjedő együttműködés kialakítása, amely lehetővé teszi az immár szervezett keretek közt folytatott közös keresést, mentést. A dokumentum nem csupán a mentések, de a képzések, riasztási, illetve ellenőrző gyakorlatok, valamint a Vodafone által támogatott GPS és GSM alapú nyomkövető fejlesztésekhez szükséges gyakorlati próbák feltételeit is tartalmazza.

A Cserhát Mentőkutyás Egyesület félprofesszionális mentőcsapat, amely 2013-as megalakulása óta 32 riasztást kapott eltűnt személyek felkutatására, az összes riasztás közül 26 esetben a mentés sikerrel zárult. Az eltűnt személyeket nem csupán mentőkutyákkal keresik, hanem olyan egyedülálló, saját fejlesztésű nyomkövető rendszert és technikai eszközöket – drónokat, hőkamerákat – is alkalmaznak, amelyek jelentősen növelik a kutatás hatékonyságát.

Forrás: hirado.hu

2015. július 28. 09:49 | Digitális írástudás