41608_copy_3_worldskills_2015

Kiemelkedő magyar informatikai sikerrel zárult az augusztus 12. és 15. között Brazíliában rendezett szakmai világbajnokság: a WorldSkills 2015 São Paulóban megrendezett versenyén 50 szakmában több mint 1200 fiatal szakember mérte össze tudását.

A hálózati informatikai rendszergazda kategóriában Csongrádi Dávid rendkívüli teljesítményt nyújtva szerzett ezüstérmet. Csongrádi Dávid, aki szakmai tudásának alapjait a Cisco Hálózati Akadémia képzésének keretében a Békéscsabai Központi Szakképző Iskolában szerezte, tavaly márciusban lett első a HTTP Alapítvány szervezésében zajló magyarországi válogatóversenyen, így jutott ki a világdöntőre.A verseny négy napon keresztül zajlott, minden nap más-más szakmai részterületen kellett bizonyítaniuk tudásukat a versenyzőknek.

A napjaink informatikájában kulcsfontosságú területnek számító hálózati eszközök és kiszolgálók beállításából álló feladatok kemény kihívást jelentettek minden résztvevő számára, és a várakozásnak megfelelően a Távol-Keletről érkezett versenyzők most is kimagasló teljesítményt nyújtottak, de már a verseny első felében is látszott, hogy ezúttal a magyar versenyző is tartja velük a tempót. Különösen a második nap sikerült kiválóra, amikor Csongrádi Dávidnak sikerült teljesen hibátlanul megoldania az aznapi feladatot, ami szinte példa nélküli. Az összesítés végül nagyon szoros eredményt hozott, a dél-koreai aranyérem mellett a magyar versenyző teljesítménye a dobogó második helyét jelentette, egy szingapúri és egy kínai versenyzővel megosztva.

„Az informatikai szakmát hosszú évek óta az ázsiai országok versenyzői uralták, európai versenyzőnek nagyon régóta nem sikerült dobogós helyezést elérni. Ez a sorozat szakadt meg most egy fiatal magyar szakember jóvoltából. Már egy ideje lehetett érzékelni, hogy a magyarországi informatikusképzés felzárkózott a nemzetközi szinthez, amit bizonyított az is, hogy a két legutóbbi Európa-bajnokságon már magyarok hozták el az aranyérmet. Az eddigi világbajnokságokon azonban még nem sikerült bizonyítani, hogy ott vagyunk a világ legjobbjai között. Most ez is megtörtént, Dávid teljesítményével Európa, és azon belül Magyarország is nagyon komolyan bejelentkezett – nyilatkozta Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány elnöke, aki a versenyen szakértőként a zsűri munkájában is részt vett.

Forrás: Infotér
Forrás: Infotér

2015. augusztus 26. 12:08 | Magyar sikerek