image (91)

Sok magyar szinte meztelennek érzi magát, ha nincs nála a mobilja egy napig. A Google megbízásából készített friss kutatásból kiderül: ma már szinte mindenki a telefonja ébresztőjére kel fel, és meglepően sokan még egy randevú közben is nyomogatják egy kicsit a készüléküket. Az okostelefonok telefon funkciója pedig szinte már mellékes.

A magyar okostelefon tulajdonosok közel 80 százaléka szerint okostelefonjuk változtatta meg leginkább életüket az elmúlt évtizedek technológiai találmányai közül. Telefonunk elkísér minket a nap minden percében, a magyar okostelefon-felhasználók 28 százaléka gyakorlatilag egész nap nyomkodja készülékét, míg 31 százalék legalább óránként ránéz kijelzőjére. Az okostelefon-tulajdonosok egyharmada ideges és nem érzi magát biztonságban, ha otthon felejti telefonját, ugyanakkor 39 százalékuk úgy érzi egy nap mobil nélkül felérhet egy váratlan vakációval.

Meztelennek érezzük magunkat a telefonunk nélkül

Ha véletlenül otthon felejti készülékét, a magyar okostelefon-tulajdonosok 26 százaléka szinte pánikba esik, és meztelennek érzi magát, ugyanakkor az okostelefont használók 45 százaléka állításuk szerint sosem felejti otthon mobilját. A telefon nélkül töltött napot egészen sokan élvezik, az otthon felejtett készülék tulajdonosainak 39 százaléka váratlan nyaralásként tekint az így eltöltött rövid időre.

Mobilunkat már csak a legritkább esetben használjuk pusztán hívások lebonyolítására. A magyar mobilhasználók elsősorban személyi asszisztensként (42%) és szórakoztató központként (39%) tekintenek a telefonjukra, és minden tizedik ember “szeme és füle” a mobilja. A magyar tulajdonosok több mint fele használja telefonját bankszámlájának ellenőrzésére, 47 százalék pedig gyakran vásárol online mobilja segítségével.

Álmatlanság? Meleg tej helyett telefon

A legtöbb magyar, aki ágya mellett tartja telefonját, telefonja ébresztőjére ébred (85%), és minden negyedik készüléktulaj (25%) első dolga reggel, hogy ellenőrizze, mi történt az alvással töltött órák alatt. Közel minden harmadik felhasználó (30 %) reggelizés közben futja át a legfontosabb híreket mobilján, így készülve az előtte álló napra.

A reggeli indulás előtt a leggyakrabban ellenőrzött tárgyak a pénztárca (72%), az okostelefon (71%) és a lakáskulcs, mely utóbbi csak harmadik a fontossági listán (57%). Minden harmadik ember visszafordul készülékéért, ha otthona közelében jön rá, hogy elfelejtette magával vinni. A legelszántabb 7 százalék visszamegy telefonjáért bármilyen távol is járjon. Minden harmadik telefontulajdonos általában egész nap keze ügyében tartja készülékét, és még pihenés közben sem teszik le telefonjukat: 96 százalékuk otthonában is használja okostelefonját, a válaszadók 60 százaléka például televíziónézés közben is kezében tartja mobilját.

A telefon az egyik legjobb unaloműző álmatlanság esetén is: minden harmadik megkérdezett üti el idejét mobilja segítségével, és csupán 3% választja a hagyományos módszert, a meleg tejet.

Imádjuk vagy utáljuk?

A felhasználók 56 százaléka szerint a mobil szuperereje, hogy nyugodtan lehetünk feledékenyek. A mobil legjobb tulajdonságai közül nagyjából ugyanennyire fontos (53%) hogy a felhasználók bárhol bármit megnézhetnek és megkereshetnek rajta, így biztonságban érzik magukat.

A felhasználók közel fele (48%) csak a legritkább esetekben, nagyon különleges alkalmakkor halkítja le készülékét, de ilyenkor is közel 90 százalékuk időről időre ránéz, nehogy lemaradjon egy fontos hívásról vagy eseményről.

Az okostelefont használók 17 százaléka még randi alatt is netezik egy kicsit a telefonján, míg 53 százalék baráti találkozók során is ugyanezt teszi. A legtöbb felhasználó társaságban is nehezen teszi le telefonját, gyakran ellenőrzi e-mailjeit és a netre is felmegy.

Elsősorban az idősebb, ötven év feletti korosztály számára fontos, hogy személyes találkozók során telefonjuk ne kerüljön elő: egyharmaduk (32%) semmiképp sem venné elő mobilját éttermi környezetben. Annak ellenére, hogy ezt sokan teszik, az okostelefont használók 60 százalékát zavarja, ha beszélgetés közben partnerük inkább telefonját nyomkodja. Csupán valamivel több mint egyharmaduk nem neheztel, ha beszélgetés közben társuk sms-t küld vagy elintéz egy gyors e-mailt.

Praktikus alkalmazások

Egy hetet végigkövetve az okostelefon-tulajdonosok leggyakrabban az időjárást előrejelző alkalmazást használják telefonjukon (78%), míg a közösségi oldalak alkalmazásai (69%) és a fotós (68%) alkalmazások is népszerűek. A felhasználók közel egyharmada (30%) 3-5 appot tölt le telefonjára egy hónap alatt, minden tizedik tulajdonos pedig akár tíz alkalmazást is telepített készülékére.

Amennyiben bármilyen alkalmazást választhatnának, minden második okostelefonos a forgalmi dugókat és alternatív útvonalakat javasoló appot töltene mobiljára, míg a felhasználók 41 százaléka készülékével fizetne, így gyorsítva fel a vásárlást.

Hogyan interneteznek mobiljukon a magyarok?

A válaszadók több mint fele (55%) szerint a mobilinternet egy olyan szolgáltatás, ami még nem elérhető mindenki számára, de egyre többen engedhetik meg maguknak, míg a megkérdezettek közel fele (41%) szerint számít alapvető szolgáltatásnak, mellyel a legtöbb ember már rendelkezik.

Minden negyedik (27 %) ember csak wifi kapcsolattal hajlandó internetezni okostelefonján, amely magasabb arány a kutatásban részt vevő országokkal összehasonlítva. Míg a legtöbben a telefonjukat használják a netezéshez, az adatforgalommal csínján bánnak: lehetőség esetén 67 százalékuk ingyenes vezeték nélküli hálózatra kapcsolódik, hogy így kímélje a csomagjában foglalt keretet, ennek ellenére az előfizetők 73 százaléka így is nehezen, vagy egyáltalán nem jön ki adatforgalmi keretéből. A megkérdezett országok közül a magyarok a legkevésbé elégedettek adatforgalmi keretükkel 16 százalékban úgy érezik, nem tudnak olyan gyakran netezni amennyire szeretnének.

Összehasonlítva a magyarországi okostelefon-tulajdonosok szokásait a környező országokkal látszik, hogy régió-szerte elengedhetetlen társ az okostelefon, melynek az élet egyre több területén segít minket az alkalmazások és az egyszerű internetelérés révén. Magyarországon valamivel kevesebb okostelefon-tulajdonos (31%) ellenőrzi néhány óránként telefonját, mint Csehországban (40%), ugyanakkor a románok (27%) és a szlovákok (22%) sem maradnak le mögöttük sokkal.

A kutatásban részt vevő országok válaszadói majdnem mindig bekapcsolva tartják telefonjukat, és csak kivételes esetekben halkítják le készüléküket – elsősorban a románok (68%), a csehek (61%), és a szlovákok (60%) gondolják így, de a magyarok közel fele (48%) is így tesz.

Forrás: HVG
Fotó: Google

2015. augusztus 13. 13:34 | eKultúra