image (95)

Az okostelefonok abban is segítenek, hogy egy, az alapvető egészségügyi állapotunk megfigyelésére alkalmas egészségügyi személyzet legyen nálunk. A vérnyomás-, a pulzus-, vagy épp a vércukorszint-mérést lehetővé tévő eszközök, a mobilunk pedig lassan egy digitális kórlappá alakul.

Ha egy egészségügyi állapotot mérő készülékben gondolkodik az ember, két fontos szempont az egyszerű használhatóság – amely révén nincs szükség szakképzett személyzetre a kütyü működtetéséhez –, valamint az, hogy minél többféle paraméter megfigyelésére alkalmas legyen. Láttunk már ilyet: a Star Trek című science-fiction sorozatban már 1966-ban felbukkant a trikorder nevű eszköz, amely néhány centis távolságból néhány másodperc alatt felmérte valaki egészségügyi állapotát. Innen vették az ötletet a belga Scanadu Scout, valamint a kínai Viatom Checkme készítői, akiknek az a cél járt a fejében, hogy nagyjából olyan egyszerű legyen ellenőrizni az alapvető egészségügyi adatainkat, mintha csak ránéznénk az emailjeinkre.

Mindkét eszköz méri a szívritmust (pulzust), a vérnyomást, a test felületi- és maghőmérsékletét, a véroxigénszintet, a légzésritmust, kirajzolnak egy teljes EKG-görbét és felmérje az érzelmi állapotot (a stressz szintjét) is mutatják.

A gyors egészségügyi felméréshez a kis kütyüket mindössze 10 másodpercig kell a célszemély homlokához érinteni – ezt egyszerűen el tudja végezni az ember otthon, magának is. Míg a Checkme egy nagy kijelzőn is mutatja a mérési eredményeket, a két eszközben közös, hogy bluetoothos kapcsolaton át okostelefonos alkalmazáshoz is kapcsolhatók, így a mobilon is leolvasható az aktuális eredmény, valamint az egészségügyi állapotunk több mérés adataiból kirajzolódó esetleges változása.

A 60-80 ezer forintos árszintre belőtt különleges eszközökből egyelőre csak néhány előrendelő kapott, a gyártók jelenleg az egészségügyi hatóságok engedélyeire várnak, utána, várhatóan hónapokon belül indulhat a forgalmazás.

Készülhet az otthoni EKG

Bár a fenti két eszköz is képes az EKG kirajzolására, mivel azok csak néhány hónap múlva lesznek beszerezhetők, mutatunk egy már most kapható készüléket is. A CardioComm által gyártott HeartCheck PEN nem mindentudó, a tervezők csak egy egyszerű, házi EKG-mérő kütyük készítettek.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által már jóváhagyott – tehát nem bóvli kategóriába tartozó – HeartCheck PEN nevéhez hűen egy tollhoz hasonló eszköz, melynek két végére kell rátennünk egy-egy ujjunkat. Az mérési eredményeket USB-n keresztül tölthetjük fel a számítógépre, majd néhány kattintással el is küldhetjük azt az orvosunknak, vagy kinyomtatva bevihetjük a rendelőbe. Az eszköz ára 259 dollárért, a szállítási költség további 60, vagyis körülbelül 87 ezer forintért kapható.

Állapotfelmérés a fülön át

A végletekig leegyszerűsítette a használat kényelmét a Bragi, a cég Dash nevű készüléke alighanem az egyik legkényelmesebben viselhető egészségügyi mérőeszköz. A Dash első ránézésre csupán egy vezeték nélküli fülhallgatónak tűnik, valójában azonban ennél jóval többet tud. Amellett, hogy a 4 GB-os memóriájára jó néhány zene is ráfér, képes a szívverést, a vér oxigénszintjét, valamint az elégett kalória mennyiségét is monitorozni, így sportoláshoz kifejezetten jó választás lehet. Az eszköz microUSB kábelen és Bluetooth-on keresztül is képes küldeni és fogadni az adatokat, és természetesen egy okostelefonos alkalmazást is készítettek hozzá a fejlesztők, a kinyert egészségügyi adatokat itt tárolja a rendszer.

Amennyire újdonság, hogy egy fülhallgató oxigénszintről ad tájékoztatást, annyira drága is: a 300 eurós árra 20 eurónyi szállítási költség rakódik, így nagyjából 97 ezer forintot készenlétbe helyezve lehet megrendelni. A szállítást szeptemberre ígérik.

Jó éjszakát, jó reggelt

A piacon számos olyan eszköz található, amely képes az alvási szokások monitorozására. Ennek lényege, hogy bár nem vagyunk tudatában a dolognak, de az éjszaka egy részét csupán “felszínes alvásban” töltjük, az igazi kipihenést viszont a mélyalvás jelenti. Az okostelefonnal összekötött figyelőeszközök mozgásunk alapján figyelik alvásunkat, majd annak végén értékelik az alvás minőségét, sőt a mobilos appban általában tippeket is adnak.Sokaknak lehet ismerős érzés, hogy bár esténként időben lefekszenek aludni, másnap mégis fáradtan, kialvatlanul indul a nap. Ennek több oka is lehet, de az biztos, hogy valamin mindenképpen változtatni kell ahhoz, hogy végre ki tudjuk pihenni magunkat.

Az eszközök előnye az ébredésnél is megmutatkozik: nem egy adott óra-percben ébresztenek, hanem az előre beállított időintervallumon belül akkor, amikor úgy gondolják, hogy éppen az alvás felületi szakaszában járunk, ilyenkor ugyanis sokkal kellemesebb az ébredés.

A piacon sok erre alkalmazható kütyüt találunk, ilyen például a Withings Pulse, az iHealth vagy a Fibit One is, az áruk 10 ezer forinttól 30 ezer forintig terjedhetnek.

A cikkben szereplő eszközök egyike sem helyettesíti az orvosi konzultációt

Használatukkal könnyebbé teheti az egészségügyi szakemberek számára, hogy ne csak pillanatképet kapjanak állapotáról, hanem a rendszeres otthoni mérési eredményeket átnézve átfogóbban megismerhess azt. Ha egy mérés rendellenesnek tűnő eredményt mutat, javasoljuk, hogy – egy második, kontrollmérés után – forduljon orvoshoz.

Forrás: HVG
Fotó: Scanadu

2015. augusztus 17. 14:52 | eEgészségügy