dallas-world-champ3-1024x683

Az idei Microsoft Office Specialist Világbajnokság Excel 2013 kategóriában a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, Tomasics Balázs nyerte a bronzérmet. A dallasi megmérettetésen a magyar egyetemista volt egyetlen európai, aki valamely Office termékkategóriában az első három között végzett. A verseny kapcsán az IVSZ kollégája kérdezte Tomasics Balázst.

IVSZ: Mi volt az előfeltétele annak, hogy kijuthass a versenyre?

A magyar fordulón való első hely megszerzése. A hazai bajnokság első körében egy angol nyelvű online Excel tesztet kellett megoldanunk. Ezt követően az előválogató 10 legjobbja meghívást kapott a Training 360-tól, és letehettük a nemzetközileg is akkreditált Microsoft Office Specialist (MOS) Excel vizsgát. Ezt egy személyes beszélgetés követte a cég irodájában, ahol a zsűri megismerkedhetett velünk; kérdeztek motivációnkról, szakmai ismereteinkről, terveinkről, illetve tesztelték angol nyelvi kommunikációs készségünket. A tesztek eredményei, illetve a beszélgetés alapján én kaptam meg a lehetőséget, hogy részt vehessek a dallasi döntőben.

Miért jelentkeztél, mi motivált?

Amikor megláttam a felhívást, egy pillanatig sem volt kérdés számomra, hogy jelentkezzek-e. Elég sok időt foglalkoztam Excellel, VBA-val tanulmányaim során és munkával összefüggésben is. Izgalmas lehetőségként tekintettem a versenyre, kézenfekvő volt számomra, hogy kipróbáljam magam, elinduljak.

Mivel foglalkozol jelenleg?

A Budapesti Corvinus Egyetemen tanulok pénzügy és számvitel szakon, emellett az SAP Hungary-nál dolgozom részmunkaidőben. Ugyanakkor mindig vonzott az informatika, foglalkozom többek között Excel oktatással is.Mik voltak a versenyen a feladatok, kritériumok?

A verseny során egy egyedi projekt-orientált feladatot kellett megoldanunk, ezzel kapcsolatban azonban sajnos nem árulhatok el konkrét részleteket. A versenyt szervező Certiporttal való megegyezés értelmében ezeket az információkat nem adhatjuk ki külső félnek.

Véleményed szerint, mi kellett ahhoz, hogy ilyen helyezést érj el ezen a versenyen?

Az idei Excel versenyre információim szerint világszerte mintegy 200 000-en kvalifikálták magukat. Egy kategórián belül egy országból csak egy diák vehetett részt, pl. az USA-ban először az egyes államok győztesei versenyeztek Floridában, majd közülük is csak a nyertes vehetett részt a döntő fordulóban, Dallasban. Az előbbiekben említettek, illetve saját benyomásom alapján is azt gondolom, sokszor csak nüanszok döntöttek közöttünk. A felkészültség és a rutin mellett a gyorsaság, a pontosság és a napi forma lehettek a döntő tényezők.

Mi ennek a versenynek a legnagyobb hozadéka számodra?

Már maga a döntőben való részvétel is hatalmas élmény volt, nagyon kellemes környezetben volt lehetőségünk eltölteni egy hetet a versenyen, a világ minden pontjáról érkeztek fiatalok, érdekes tapasztalat volt megismerkedni a különböző kulturális hátterű résztvevőkkel. A 3. helyezés elérése csak egy további plusz siker volt. Bár nem tagadom, érkeztek megkeresések, mégis arra a kérdésre, hogy a jövőben milyen konkrét előnyt jelent majd esetleg ez az eredmény, inkább néhány év távlatából tudok majd válaszolni.

Forrás: IVSZ
Fotó: IVSZ

2015. szeptember 3. 11:35 | Digitális írástudás, Magyar sikerek