Conceptual image for data binary inetrnet

A programozás ma már nem csak a szoftverfejlesztők szükséges munkaeszköze és titkos nyelve. Mindenkinek kell értenie a programozáshoz, legalább valamilyen szinten. A programozás ugyanis a XXI. sz. írástudása, amely az élet szinte minden területén megjelenik és hatékonyabbá teszi azokat.

A zene hallgatás, a klíma berendezés használata, a hétvégi online bevásárlás, mind-mind szoftverekre épül. Azért, hogy ezzel a dinamikus változással lépést tartsunk, és megértsük a világot körülöttünk, nem csak az épp használt technológiákat és kütyüket kell értenünk, hanem szert kell tennünk olyan képességekre és tudásra, amelyek segítségével könnyebben érvényesülünk ebben az új –digitális korszakban. A kódolás bonyolult dolognak tűnik, de csak annyira nehéz, mint megtanulni egy másik nyelvet. Vannak kifejezések, és van egy grammatikája. Legyen az első lépés ennek belátása.

Hogyan tovább?

Hagyományos programnyelvvel találkozni először ijesztő lehet. Arra viszont ma már sok jó megoldás van, hogy a tanulási folyamat első szakaszában, az ismerkedéskor, a programozás nyelvének kifejezéseit ne kelljen tanulni. Válasszunk ezek közül, és helyezzük a hangsúlyt a ”nyelvtanra”.Ettől még nem lesz senkiből programozó, de ezzel érdemes elkezdeni és az első megerősítő sikerek nem fognak elmaradni. Itt ehhez gyűjtöttünk online használható és letölthető alkalmazásokat.

A feladatok többsége olyan, a programozás tanítását támogató blokk alapú programnyelven készült, amelyekben az utasítások építőkockák, a tájékozódást pedig színek és formák segítik. A feladat megoldását sok esetben magyar nyelven is elérhető oktató videók, szöveges üzenetek támogatják. Próbáld ki magad, meglátod, gyerekjáték, és mutasd meg a tanulóidnak! Hidd el, szeretni fogják!

Kezdj programozni tanulóiddal az EU Code Weeken, regisztráljátok a tanórát a codeweek.eu oldalon, és az iskolátokban megvalósult többi tevékenységgel együtt pályázzatok!

Kezd a programozást olyan alkalmazásokkal, amelyeken keresztül a gyerekek megértik és gyakorlatot szereznek abban, hogy a program lépésekből épül fel! Vezéreljetek LightBotot! Erre sok jó helyet találsz az interneten. Van keresőben használható és mobil eszközre applikációként letölthető, könnyebb és olyan, ami tanárként is kihívás, és van, amelyiknél magad hozhatsz létre pályákat.

A Blocky Games és a code.org gyűjtőoldalakon több olyan feladatot találsz, amelyek játékosan vezetnek be a programozásba. A tartalmak elérhetők magyar nyelven. Találsz itt feladatot kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Hozzatok létre vizuális alkotásokat, alkossatok dallamot, meséljetek történeteket! Vagy találjatok ki egy programot, ami meg fogja változtatni a világot! Merjetek nagyot álmodni, és programozzatok. Ez az üzenete a Pencil Code gyűjtőoldalnak. Itt igazán kreatív feladatok közül választhatsz.

A feladatmegoldáson túl most már szabadon fejlesztenétek?Alkossatok játékvilágot kicsikkel a Koduban és a Scratch Jr. alkalmazással, a nagyobbakkal pedig a Scratch vagy a Snap szoftverekkel dolgozzatok!

 A Processing már egy következő lépcsőfok a szöveg-alapú programozáshoz:

Lepd meg a tanulóidat, és kezd a következő órádat úgy, hogy „mindenki vegye elő a telefonját!” Fejlesszetek mobil applikációt, készítsetek játékot, videót, hasznos alkalmazást. Ez a két megoldás erre kiváló:

A következő oldalakon már a hagyományos programozáso nyelveket mutathatod meg a tanulóidnak. Kövessétek a Code Monster utasításait, játsszatok a CodeCombat fantáziavilágában vagy kövesd a Touch Developer utasításait egy izgalmas játék fejlesztésben.

A kedvcsinálók után, bátrabban fogtok belevágni az egyik legnépszerűbb programnyelv, a Jáva megismerésébe. A kezdő lépésekhez a Code Academy oldalán találsz segítséget.

A Code Week nemzetközi oldalának gyűjteményét itt találod:

Ezek között megtalálsz néhányat a fentiek közül. Találsz még további feladat- és alkalmazás-ajánlásokat, valamint oktató-anyagokat, online kurzusokat.

Itt pedig kifejezetten a magyar nyelvű tartalmakat gyűjtötték neked egybe:

 

Forrás: Infotér

 

2015. október 1. 08:10 | Haladó, Pályázatok