image

A Bécsben született Hedy Lamarr amerikai színésznő volt, és egyáltalán nem mellesleg egy technikai zseni. Olyan dolgot talált föl, amely nélkül ma sokkal kevesebbek lennénk.

A 101 éve ezen a napon, Hedwig Eva Maria Kiesler néven született Hedy Lamarr hollywoodi színésznő volt, saját korában a világ legszebb nőjeként is emlegették. Színészi játéka és szépsége mellett némi katonai háttérrel is rendelkezett, ennek és technológiai zsenialitásának köszönhető, hogy a II. világháború során egy zeneszerző barátjával együtt egy nagyon komoly dolgot találtak fel: hogy a német tengeralattjárók ne tudják megzavarni a szövetségesek rádiókommunikációját, a zongora működési elve alapján megalkották a gyors váltásokat lehetővé tévő frekvenciaugratásos adástechnológiát.

Az egyidejű frekvenciaváltásként is emlegetett módszert a neve alapján kevesen ismerik, mégis mindannyian használnak. Ez a rádiókommunikációs módszer húzódik több napjainkban alapvetőnek számító technológia mögött, enélkül nem lenne sem Bluetooth, sem GPS, sem wifi.

Hedy Lamarr és teljesítménye előtt tisztelegve cserélte le a Google a keresőjében látható logót ma az alábbi, nyelvtudás nélkül is érthető animációs videóra.

Forrás: HVG
Fotó:Google

2015. november 9. 15:08 | Nők és infokommunikáció