Stockphoto-Szamitogep-Informatika-Penztarca-Internet-Szamla-online-Fizetes

A megnövekedett karácsonyi forgalom az áruházakban a zsebtolvajoknak, az online boltokban a virtuális tolvajoknak kedvez. Érdemes vigyázni nem csak a farzsebben tárolt erszényre, hanem a virtuális pénztárcára is, mert a szarkák a személyes és a bankkártyaadatainkra utaznak. A Netlock szakértői szerint az első – és nem hanyagolható – védvonalat az SSL rendszer képezi.

Vásárlás előtt igen egyszerűen ellenőrizhetjük a biztonságunkat: a weboldal és a vásárlás biztonságát növelő SSL tanúsítványt jól látható, zárt lakat ikon jelöli a https webcím előtti mezőben. A biztonságos cím tehát így kezdődik:  https.

Az online vásárlás biztonságát érdemes tovább növelni azzal, hogy fizetéskor internetes hitelkártyát használunk, amelyre mindig csupán a vásárlás nagyságrendjével megegyező összeget töltünk fel. Érdemes azt is ellenőrizni, hogy az adott webshop rendelkezik-e telephellyel, van-e levelezési címe, telefonszáma, és érdemes rákeresni az internetes fórumokon az adott boltra, és megnézni, mit írnak róla a korábbi vásárlók.

Bár a Netlock SSL-es statisztikái évről évre növekedést mutatnak, még mindig számos olyan weboldal és online bolt akad, amely nem rendelkezik tanúsítvánnyal és kiszolgáltatottá teszi vásárlóit a webtolvajoknak. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy az SSL az oldal és az ügyfél között zajló kommunikáció titkosítása mellett egyéb fontos feladatokat is ellát: hitelesíti a weboldalt, és biztosítja az ügyfeleket arról, hogy az ott látott információk valóban az adott weboldalhoz tartoznak, és az ügyfél által megadott adatokat kizárólag a weboldal üzemeltetője ismerheti meg. Az SSL pedig egyáltalán nem luxuskategória, éves szinten néhány ezer forintból megváltható, legegyszerűbb verziója pedig pár kattintással megrendelhető.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu