smart-cities-konf_bitport

A Doktoranduszok Országos Szövetségén belül működő Műszaki Tudományok Osztálya szervezett konferenciát december 11-ére a smart city koncepció aspektusairól.

December 11-én délután az ELTE Bölcsészettudományi Karának Kerényi Károly termébe várja az érdeklődőket a Doktoranduszok Országos Szövetsége. A Műszaki Tudományok Osztálya által szervezett minikonferencia az okos város koncepcióaspektusait járja körül.

A konferenciát Lados Mihály, az MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének igazgatója, a Széchenyi István Egyetem docense nyitja meg. Előadásában a smart city fogalom tartalmát próbálja meghatározni, illetve arra keresi a választ, hogy a fogalommal valóban le lehet-e írni egy új városműködési modellt, vagy csupán divatról van szól.

Az est során ismert problémák kerülnek új megvilágításba. Szilágyi Győző Gettómatek című előadása például azt kívánja bizonyítani, hogy a nagyvárosok egyik komoly problémája, a gettósodás leírható matematikai formulával. Ha pedig ez alapján a a szegregációs trendeket előre lehet jelezni, az segíthet abban is, hogy megelőzhető legyen.

Budai Dávid Smart Car Service System című előadása azt mutatja be, hogy az okos város hoigyan hathat(na) hétköznapi tevékenységünkre, például az autóhasználatunkra. Egy olyan elképzelt, mobilapplikációra és az autó fedélzeti számítógépére épülő rendszerrel demonstrálja ez, amely folyamatosan közvetíti a szerviznek a városlakó autójának paramétereit, és ha megnő a meghibásodás esélye, figyelmeztetést küld. Az autó tulajdonosa pedig azonnal választhat az egyes szervizek időpontjai és árajánlatai közül. Mivel pedig a szervizek látják egymás ajánlatait, sokkal nyíltabbá és kiélezettebbé válna a verseny közöttük.

Az okos város nem csak informatika

Az intelligens közlekedési rendszerekről tart előadást Tokody Dániel, az Óbudai Egyetem, Biztonságtudományi Doktori Iskola hallgatója, aki a Szövetség Műszaki Tudományok Osztályának elnöke is.

Emellett lesz előadás a szituatív bűnmegelőzésről (Földesi Krisztina), az intelligens vasúti közlekedés és a biztonságos hulladékkezelés összefüggéseiről (Kiss Leizer Géza Károly), valamint a social media szerepéről az okos városokban (Nyikes Zoltán).

A konferencia ingyenes, a részvételhez csupán regisztrálni kell e-mailben a szervezőknél a muszkitudomanyok@dosz.hu címen. Az előadások 16:30-kor kezdődnek.

Forrás: Bitport
Fotó: Bitport

2015. december 9. 10:40 |