Https secure

A keresőóriás találati listájának első oldalán szereplők negyede már biztosítja ezt a védelmet. A világ egyik legismertebb keresőoptimalizálással foglalkozó szakportálja, a MOZ a 2015-ös év utolsó hónapjában vizsgálta a HTTPS protokollt alkalmazó honlapok részarányát az organikus keresési listákon, illetve a Google első oldalán.

A vizsgálatban mintegy 10 ezer különböző kulcsszóhoz és keresőkifejezéshez köthető találati listát monitoroztak – írja a kulcsszo.hu. A monitorozás eredménye azt mutatja, hogy az organikus keresési listák első oldalán szereplő találatok mintegy 25 százaléka használ HTTPS protokollt. Az is egyértelműen látszik, hogy ez az arány lassan, de folyamatosan növekszik.

A növekedés alapvetően két okra vezethető vissza: az egyik ok a webmesterek reakciója a Google kommunikációjára; a webmesterek ugyanis egyre több honlap esetében döntenek a biztonságos böngészés mellett. A másik lehetséges ok, hogy a keresőóriás egyre inkább előnyhöz juttatja a HTTPS protokollt alkalmazó honlapokat, így mind nagyobb arányban jutnak be a találati listák első oldalára.A Google hivatalos állásfoglalása szerint a biztonságos kapcsolat használatával hozzávetőlegesen 1 százalékos növekedést érhetünk el. Ez látszólag jelentéktelen szám, de a gyakorlatban ekkora növekedés nem tekinthető elhanyagolhatónak. A Google értékelő algoritmusa ugyanis mintegy 200-400 szempontot figyel; ezek jelentősége legtöbbször nem éri el, sőt meg sem közelíti az 1 százalékot.

Magyarországi helyzetkép

Idehaza még az igazán nagy jelentőségű e-kereskedelmi oldalak közül sem mindegyik él a biztonságos böngészés adta lehetőségekkel. A KKV szolgáltató szektor pedig még kevésbé foglalkozik ezzel a rangsorolási szemponttal, bár itt kivételt jelentenek a tárhely szolgáltatók, amelyek 90%-ban alkalmazzák a protokollt. A webáruházak között jelentős különbségek figyelhetők meg, például az autógumi abroncsokat értékesítők körében nem éri el az 1%-ot a biztonságos protokollt használók száma, a notebook, okostelefon árusító üzletek esetében 30%-os, valószínűleg annak köszönhetően, hogy közülük a nagyobb brandek már használják. Az államilag kezelt weboldalak esetében ez az arány 40% körül van.

A HTTPS rangsorolás története

A Google 2014 augusztusában jelentette be, hogy a HTTPS biztonsági protokollt rangsorolási tényezőként alkalmazza a továbbiakban. A SEO szakma természetesen azonnal tudni akarta, mekkora jelentőséggel bír a találati listák felállításakor, ezért számos teszt és vizsgálat született ennek meghatározására.

A kezdeti időszakban több neves szakember és keresőoptimalizálással foglalkozó portál is megosztotta tapasztalatait, miszerint a HTTPS protokoll használata semmilyen mérhető vagy bizonyítható növekedést nem eredményezett a weboldal tulajdonosoknak.

Biztonságos böngészés szerepe az online marketingbenNehéz egyértelműen bizonyítani, hogy a HTTPS protokoll alkalmazásának hatása van a keresőoptimalizálásra, azt viszont biztosan állíthatjuk, hogy jelentős szerepe van a márkaépítésben és a megbízhatóság növelésében. A protokoll használata nagy jelentőséggel bír azoknál a honlapoknál, ahol a biztonságos böngészés alapkövetelménynek mondható, illetve ahol felhasználói adatokat tárolnak.

Marketingesek szerint a felhasználók egyre tudatosabban törekednek adataik védelmére, és ez érinti az online vásárlásokat és regisztrációkat is. A felhasználók nagyobb bizalommal fogadják a böngésző címsorában megjelenő zöld jelzéseket, illetve a biztonságos böngészésre vonatkozó szöveges közléseket tartalmazó honlapokat. Az eddigi tapasztalatok szerint ez jelentős mértékben befolyásolja a felhasználói bizalmat, illetve kedvezően hat a honlapok konverziós rátáira.

Google álláspont a protokollról

A Google igyekszik független rangsorolási tényezőként kezelni a biztonságos böngészést. A korábbi félreértések alapvetően abból adódtak, hogy a webmesterek a Panda algoritmus részeként értelmezték; ezt a Google vezető szakemberei cáfolták. Állításuk szerint a HTTPS kérdése teljesen független a Pandától, ami a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a HTTPS-re történő átállás nem segít a silány minőségű tartalmakat felvonultató webhelyek pozícióját javítani.

A HTTPS vizsgálata egyértelműen az oldalak szintjén, nem pedig webhelyszinten történik. Amennyiben egy webhelyhez tartozó aloldalak csak részben rendelkeznek a biztonságos böngészés lehetőségével, akkor a Google minden egyes aloldalt külön értékel ebből a szempontból is. A protokoll értékelése folyamatos, nem pedig időközi. Ilyen módon egy esetleges átállás rövid időn belül hatással bír a találati listákra is.

A Google szakemberei nem tartják kizártnak, sőt valószínűsítették, hogy a HTTPS használatának szerepe egyre hangsúlyosabbá válik a rangsorolási tényezők között. Talán túlzás lenne azt állítani, hogy az egyik legfontosabb faktorrá válik, a jelentőségét azonban nem vitathatjuk el.

Forrás: hirado.hu
2016. január 26. 10:05 | Biztonságos internetezés