??????????????????

Lefedettségben az európai országok közül csak Hollandia előzi meg hazánkat, az átlagos letöltési sebesség tekintetében viszont Magyarország a legjobb a kontinensen.

Hat év telt el az óta, hogy megjelentek az első LTE-s hálózatok, azóta pedig már a világ 148 országában elérhető, igaz, nem egyforma lefedettséggel. Az OpenSignal különféle appokba beépülve rendszeresen gyűjt adatokat felhasználóktól, hogy megnézze, mely országokban milyen a mobilhálózat sebessége. A tavalyi év utolsó három hónapjára vonatkozó legfrissebb felmérés magyar szempontból igen pozitív eredményt hozott.

Az adatok alapján Magyarországon a 4G/LTE mobilhálózat lefedettsége Európában a második legjobb – a szolgáltatók átlagát tekintve 79 százalék –, nálunk csak Hollandia erősebb, ott ugyanez az eredmény 84 százalék lett. Hazánk a 68 vizsgált ország között is jól teljesít, a 9. helyet foglalja el. Mindezt úgy, hogy a 2015. harmadik negyedévi mérésekor Magyarország világviszonylatban a 16., Európát tekintve pedig a harmadik volt az akkor 73 százalékos eredménnyel. A legnagyobb lefedettséggel Dél-Korea büszkélkedhet (97 százalék), majd Japán (90) és Hongkong (86) következik. A környező ország közül egyébként Szlovéniában 73, Ausztriában 66, Csehországban 65, Szlovákiában 64, Romániában pedig 61 százalékos a lefedettség.


Fotó: OpenSignal

Az LTE-hálózat letöltési sebességét tekintve Magyarország még az előzőnél is jobb helyen található: az összes országot tekintve a harmadik helyen végeztünk, ez átlagosan 28 Mbps-t jelent. A net Szingapúrban a leggyorsabb (37 Mbps), amit Új-Zéland (29 Mbps) követ. Hazánk e tekintetben is havított helyzetén, 2015. harmadik negyedévében ugyanis még csak 25 Mbps volt az átlagos letöltési sebesség, ami világviszonylatban a 7., Európát tekintve pedig a 3. helyet jelentette.


Fotó: OpenSignal

A szomészédos országok közül Romániában 26, Ausztriában 23, Szlovákiában 18, Szlovéniában 15, Csehországban pedig 14 Mbps a letöltés átlagos sebessége.

Az OpenSignal szolgáltatókra lebontva is megnézte a lefedettséget és a sebességet az egyes országokál. Eszerint a legnagyobb sebességet Magyarországon a T-mobile biztosítja (30 Mbps), a második helyen a Telenor (29 Mbps), a harmadikon pedig a Vodafone (16 Mbps) található. A lefedettség tekintetében is hasonló a sorrend, 83, 79 és 64 százalékos aránnyal.

Forrás: HVG

2016. február 8. 15:21 | Digitális írástudás, eBefogadás, Haladó