6pTwOMHvidC4Ca7Ls (1)

Számos alkalommal végezték el azt a kísérletet az Egyesült Államokban, hogy megkértek gyerekeket, rajzoljanak le egy tudóst. Nagyon nagy százalékban egy idősebb fehér férfit rajzoltak le, fehér köpenyben, esetleg kémcsövekkel a kezében.

Az utóbbi években viszont érezhető trendforduló van egy most közölt kutatás szerint: egyre több gyerek, főleg lányok döntenek úgy, hogy a felszólításra női tudósokat rajzolnak le.

Míg az első kísérlet alkalmával, a hetvenes években ötezer gyerek részvételével összesen 28 rajzolt női tudóst, azóta viszont rengetegszer futott le ez a teszt. Most harminc, 1980 és 2010 között lezajlott kísérlet eredményét vetették össze. Ezekben több mint 7300 gyerek rajzolt, öttől 18 éves korig.

Ebből a metaelemzésből az derült ki, hogy 2010-re a gyerekek hatvan százaléka rajzol már csak férfi tudósokat, negyven százalék viszont nőként rajzolja le őket. A kísérletben főleg a lányok rajzoltak női tudósokat, a fiúk 85-90 százaléka még mindig férfiakat rajzol, de ebben nincs semmi furcsa: alapból, ha megkérsz egy gyereket, hogy rajzoljon le egy embert, nagyon nagy eséllyel a saját neméből fog valaki rajzolni.

Az viszont már egész más kérdés, hogy egy magas társadalmi presztízsű szerep esetén milyen nemet társítanak a karakterhez. Az elmúlt évtizedben komoly kampányok folytak a nyugati országokban, hogy eloszlassák azt a sztereotípiát, hogy a tudomány csak a férfiak felségterülete, és a jelek szerint sikerrel. (Society of Science)

Forrás: 444.hu
Fotó: CityScience.org

2016. március 2. 15:26 | Nők és infokommunikáció