Szamitogep-internet-hack

Huszadik alkalommal rendezték meg az Infoprog középiskolás programozói versenyt a Kárpát-medence több száz magyar középiskolájának részvételével.

Biró Albert, az Infótér Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a két évtizedes egyedülálló versennyel egyik kiemelt céljuk elérni, hogy 2018-ra a győztes diákok plusz pontot kapjanak – állampolgárságtól függetlenül – a magyarországi felsőoktatási felvételin.

Összesen több mint 3 millió forint értékben jutalmazták a döntőbe került 80 diák közül a nyerteseket a kárpát-medencei középiskolai tanulók INFOPROG 2016 informatikai versenyén Salgótarjánban. A verseny a Füleki Gimnázium, az Infotér Egyesület, az e-Talentum Nonprofit Kft., a Rákóczi Szövetség, valamint Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) szakmai együttműködésének köszönhetően jött létre.

Az országosan egyedülálló kezdeményezés döntőjét két levelező forduló után tartották, ahol az indulók két fő-, vagyis a programozói és felhasználói kategóriában, valamint más területeken is versenyeztek. A tanulók közül bíráló bizottság választotta ki a legjobbakat, a díjak közül a nyertesek közül többen több százezer forint értékben oktatási ösztöndíjat, valamint számítástechnikai eszközöket kaptak, az iskolák tárgynyereményben részesültek.

Biró Albert szerint a hazai informatikai munkaerő piacon 10-20 ezer között található a betöltetlen állások száma, az infokommunikációs szektorban a havi bruttó átlagkereset a második legmagasabb az ágazatok között. Az adatok is alátámasztják, hogy az informatikai ágazat biztos karriert, könnyű elhelyezkedést és jó keresetet biztosító szakmát jelent.

A Nemzeti Hírközlési Tanács és Informatikai Tanács elnöke, Vágujhelyi Ferenc szerint napjainkban egy-egy jó elképzelés megvalósításához már nagyon sok esetben nincs szükség komoly tárgyi beruházásokra, elegendő hozzá a kreativitás és az ötlet, és e vonatkozásban eltűntek az országhatárok is.

A verseny döntőjében az elmúlt 20 évben több mint 2000 diák, és közel 250 felkészítő tanár vett részt, 50 különböző magyar tannyelvű középiskolából, délvidékről, felvidékről és Erdélyből.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu