D_MAR201609130131-1024x575

Magyar mérnökök által készített önvezető autót és a legújabb elektromechanikus „okos” kormányrendszereit mutatta be ma a thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektronikus) fejlesztőközpontja. Világszerte több millió autó fut a hazai fejlesztésű rendszerekkel.

Vizuális jelfeldolgozás alapján működő önvezető autót és a legújabb fejlesztésű elektromechanikus, szoftverekkel vezérelt kormányrendszereket mutatott be ma a zsámbéki Drive Camp-ben a német thyssenkrupp konszern: a világ autóiba szerelt kormányoszlopok negyedét adó thyssenkrupp budapesti kompetenciaközpontjának közel 500 mérnöke a világ egyik legjobb csapatának számít.

Az itt fejlesztett okos kormányrendszerek a hagyományos, folyamatosan energiát felvevő hidraulikus rendszer helyett elektromotoros rásegítést alkalmaznak, így csak akkor fogyasztanak energiát, ha a kormányt ténylegesen elforgatják, ezért autótípustól függően akár 0,3 liter üzemanyagot is megtakarítanak száz kilométerenként, valamint műszakilag megbízhatóbbak a hagyományos rásegítéseknél.

A szoftveres vezérlés biztonsági és kényelmi funkciók egész sorát teszi lehetővé, mint amilyen az oldalszél-kompenzáció vagy a parkolási asszisztens, ráadásul az önvezető autók számára nélkülözhetetlen hozzáférést biztosít a kormányrendszer irányításához.

Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Presta Hungary ügyvezetője szerint az önvezető autók megjelenése hatalmas paradigmaváltást okoz majd a világban, bár ma még kérdés, hogy milyen feltételekkel vezethetnek automatikus rendszerek az utakon. Az elektronikus rendszerek ugyanis mindig figyelnek, soha nem fáradnak el, reakcióidejük pedig már most is megelőzi az emberekét.

A hazai fejlesztőközpont eredetileg azért fogott tesztelésbe az önvezető autókkal, mert Budapesten olyan kormányrendszereket fejlesztenek, amelyek majd csak 10-15 év múlva kerülnek utcai autókba, viszont a magyar fejlesztőknek már most szükségük lenne ilyen autókra a tesztekhez.

Az összefoglaló videóért kattintson.

Forrás: hirado.hu 
Fotó: hirado.hu

2016. szeptember 19. 15:16 | Haladó, Magyar sikerek