1076308-1337775711

Kilencven hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás menetrendjével bővül a Google Térkép. A Google, a MÁV, MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően mostantól Magyarország teljes belföldi vasúti menetrendje elérhető a Google Térkép online útvonaltervező rendszerében.

A Google Térkép célja, hogy minél átfogóbb és pontosabb információval támogassa a felhasználókat a tájékozódásban. Havonta több mint egymilliárdan használják az interaktív térképet világszerte, sokan közülük tömegközlekedéssel kapcsolatos információt keresnek. A Google, a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV együttműködése ezen a területen jelent előrelépést, mivel mostantól a teljes belföldi vasúti menetrend elérhetővé válik a Google Térképen.

„A Google Térkép legfőbb célkitűzése, hogy segítse a felhasználókat a tájékozódásban, útvonalaik egyszerű megtervezésében. Ehhez nem csupán földrajzi adatok szükségesek, hanem tömegközlekedési információk is. A közös kezdeményezésnek köszönhetően mostantól a teljes belföldi vasúti menetrend elérhetővé válik az alkalmazáson belül, amely ezáltal segíti az utazókat útvonalaik könnyebb megtervezésében” – mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője.

A Google Térkép 2007 óta szolgáltat tömegközlekedési adatokat a világ városaiban. A funkció mára a világ 64 országának közel 20 000 városának és több mint 3 millió állomásának közlekedési információit tartalmazza. A helyi tömegközlekedési adatok már több magyar városban is elérhetőek, többek között Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécsett.„A magyar vasútnak lépést kell tartania a technikai és informatikai fejlődéssel. A Google Térkép alkalmazásban a vasút elsőként jelenik meg a magyarországi helyközi és távolsági közösségi közlekedési szolgáltatók között az ismert és népszerű felületen. Európában, ha nem is elsők, de élen járók leszünk ezzel a franciák, németek, osztrákok után. Mindez azt jelenti, hogy sok millió számítógépen, táblagépen és okostelefonon válunk egyetlen kattintással vagy érintéssel elérhetővé a hazai és külföldi utasaink számára – mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: „A rendszer segítségével a tömegközlekedéssel történő utazások tervezhetőbbé válnak, ezzel is növelve a közösségi közlekedés versenyképességét az egyéni utazásokkal szemben. A Google Térkép használatával az utazás megtervezésekor az utasok komplex tájékoztatást kapnak: a kiválasztott időpontban mely közlekedési eszközöket vehetik igénybe, milyen menetidőre számíthatnak, sőt egy kattintással elérhető a MÁV-START online jegyvásárlási felülete is. Mivel a Google rendszere az egész világon egységes, így a Magyarországra látogató turisták is könnyebben el tudnak igazodni a vasúti közlekedésben akár saját anyanyelvükön, az általuk megszokott módon.”

A MÁV-START a jövőben is igénybe kívánja venni a világ legkorszerűbb technológiai megoldásait és platformjait az utastájékoztatás fejlesztéséhez és az utasszám növeléséhez, ezért mától a MÁV-START a menetrendi adatbázisát – globálisan használt állományként (GTFS) – díjmentesen elérhetővé teszi a www.mavcsoport.hu weboldalon. A minden éjszaka frissített nyílt platformmal és adatbázissal – regisztráció után – bármely alkalmazásfejlesztő számára megnyílik a lehetőség jobbnál jobb alkalmazások fejlesztésére.

A vasúti menetrenddel kibővült Google Térkép app elérhető Androidon és iOS-en, illetve a maps.google.hu weboldalon. Az útvonaltervezéshez egyszerűen meg kell nyitni az alkalmazást, majd rákattintani a képernyő jobb alsó sarkában található kék nyílra. Ezzel rögtön megnyílik az útvonaltervező felület, ahol megadhatjuk a kiindulási pontot és az úti célt. Ezt követően a vonat ikonra kattintva, megjelennek a lehetséges útvonalak, amelyek közül kiválaszthatjuk a számunka leginkább megfelelőt. Az utazást akár egy későbbi időpontra is megtervezhetjük. Ehhez meg kell adnunk, hogy hány órakor szeretnénk indulni, vagy azt, hogy mikorra szeretnénk megérkezni, és az alkalmazás ennek megfelelően javasol útvonalat. Ennek a rendszernek válik részévé most a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV által közösen működtetett 90 vasútvonal és több mint 1200 belföldi vasútállomás.

Forrás: PRIM hírek
Fotó: PRIM hírek