college student using his laptop computer (shalow DOF; color toned image)

A Digitális Pearl Harbor, a Cyber 9/11 vagy a Digitális Mohács kifejezések egy-egy nagyszabású kibertámadás napját hivatottak jelezni.

Az 1961-ben alakult Atlanti Tanács (Atlantic Council) számos világméretű kezdeményezése mellett életre hívta a Cyber 9/12 hallgatói versenyt, ami a felsőoktatási diákoknak ad lehetőséget a nemzetközi kiberbiztonsági válsághelyzetek kezelésére egy, az átlagosnál nagyobb horderejű, szimulált támadás után.

Jövőre három nagyszabású megmérettetést hirdettek meg. Közülük az európait 2017 tavaszán, Genfben rendezik, a Genfi Biztonságpolitikai Központtal (GCSP) együttműködve. A hallgatók fiktív forgatókönyv alapján reagálnak majd egy olyan nagyszabású számítógépes offenzívára, ami az európai rendszerek ellen irányul. Feladatuk az lesz, hogy ajánlásokat tegyenek védekező intézkedésekre, illetve összehangolják a különböző szereplők eltérő érdekeit a közös fellépés megvalósításához. A versenyzők az ötleteikből és javaslataikból kollektív kiberbiztonsági válságkezelő tervet állítanak össze, amiben számításba veszik a többi között a NATO, az EU és az érintett államok politikai és irányítási struktúráját.

Egyúttal megtapasztalhatják és elsajátíthatják az együttműködés kultúráját nemzetközi szinten, továbbá mélyebb ismereteket szerezhetnek a NATO és az EU szervezetek, valamint a tagállamok reakcióiról és válaszmechanizmusairól egy átfogó kibertámadás esetén.

A genfi rendezvény hazai előfutára a ProDay keretein belül életre hívott Nemzeti Kiberverseny, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közreműködésével szerveznek meg.

A részvétel feltétele egy online kvalifikációs forduló, ahol a jelentkezőknek a leadott dokumentumokban minden formai követelménynek meg kell felelniük. A február 9-ei rendezvényen a csapatok (maximum 4 fő) élőben vehetnek részt a nemzeti fordulón. A legjobbnak ítélt csapat térítésmentesen utazhat a genfi megmérettetésre, teljes ellátással. Az önállóan jelentkezők a rendezvényen ugyancsak csoportban tevékenykednek majd.

A győztesek térítésmentesen utazhatnak a Cyber 9/12 következő fordulójára, Genfbe. A részvétel ingyenes, a jelentkezési határidő 2017. január 10. A megmérettetés nyitva áll minden felsőoktatási hallgató előtt, választott szakiránytól függetlenül. A jelentkezéseket e-mail címre várják.

Forrás: hirado.hu

2016. december 14. 12:12 | Haladó