Sign forbidden circle. Prohibited red symbol isolated vector illustration.

Biztonsági okokból változtatott a legnépszerűbb levelezőszolgáltatás csatolmányokat kezelő rendszerén a Google. Így akadályozzák a vírusok terjedését, de sajnos kellemetlenséget is okoznak vele azoknak is, akik egyáltalán nem kártékony fájlokat szeretnének küldeni.
A weboldalak nagy részéhez is használt JavaScript-fájlok alaphelyzetben nem feltétlenül veszélyesek, de az tény, hogy a vírusok jelentős része használja ezt a technológiát. Amikor valaki e-mail csatolmányaként kap egy ilyen (rosszindulatú) fájlt, majd rákattint, akkor ezzel megnyitja a kaput más kártékony programok észrevétlen letöltődése előtt is. A végeredmény nagyon gyorsan az lehet, hogy a gépre kerülő vírus ellopja a pc-n lévő adatokat és/vagy átveszi a hatalmat a számítógép fölött.

Ezért döntött úgy a Google, hogy egészen egyszerűen ellehetetleníti az ilyen fájlok küldését és fogadását a Gmailben. Ha ilyen, .js kiterjesztésű fájlt próbálnánk küldeni a Gmailből, egy piros figyelmeztetést kapunk. Ha pedig valaki ilyen fájlt is tartalmazó csatolmányt küld a mi gmailes címünkre, az értesítést kap róla, hogy e-mailjét biztonsági blokkolta a rendszer. (Nem árt tisztában lenni vele, hogy a Gmail néhány más ok/fájl miatt is blokkolja a nekünk vagy általunk küldött e-maileket, a tiltólistát itt találja.)

A Gmail biztonsági rendszere átvizsgálja a tömörített fájlokat is, ami két dolog miatt is érdekes. Egyrészt nem lehet szándékosan kitrükközni a Gmailt úgy, hogy valaki zip-be tömöríti az adott fájlt. Másrészt előfordulhat, hogy valakinek azért nem megy/jön majd át egy zip-be tömörített csatolmány, mert – egyébként abszolút nem rossz szándékból – a csomag része egy aprócska, veszélytelen JavaScript fájl is.

A Google közlése szerint a felhasználókhoz fokozatosan ér el a változás szele, de 1-3 napon belül mindenkinél életbe lép a technikai korlátozás.

Forrás: hvg.hu

2017. február 13. 16:32 | Biztonságos internetezés, Hasznos linkek