A digitális írástudatlanság, az digitális ökoszisztémából való kirekesztettség és a digitális megosztottság mind olyan fogalmak, melyek negatív jelentéstartalommal épültek be a köztudatba az digitális ökoszisztéma fejlesztéséért folytatott harc közben. Ezen tényezők megszűntetésére megoldást kell találni, a negatív jelentéstartalmakat pedig fel kell oldani a fejlődés során.

Ebben a folyamatban pedig kulcsszerepük van a Programban résztvevő DJP Mentoroknak. A DJP Mentor az a természetes személy, aki a DJP Pontokon – digitális kompetenciafejlesztés céljából – az internet, az elektronikus ügyintézés és az elektronikus közszolgáltatás előnyeinek megismertetését végzi.

A DJP Mentor munkája nagyban elősegíti, hogy az érdeklődők könnyen beilleszkedhessenek a digitális ökoszisztémába. A Mentorok olyan szakemberek, akik a DJP Pontokon népszerűsítik az elektronikus közszolgáltatásokat, segítenek az Ügyfélkapu, az okmányirodák, az adóügyek, a nyugdíj, a társadalombiztosítás vagy a közművek szolgáltatásainak igénybevételében; továbbá segítenek az elektronikus ügyintézésben, az elektronikus banki és biztosítási ügyintézésben, illetve az elektronikus felvételi rendszer, vagy akár a szabadidős szolgáltatások igénybevételében.

A DJP Mentori tevékenység megtisztelő és felemelő, hiszen a DJP Mentorként működő személy az emberek bizalmát élvezi. Ezt bizonyítja, hogy az ország közel 1500 DJP Pontján több mint 2000 DJP Mentor tevékenykedik, és segíti a helyi emberek ügyeinek korszerű intézését. Ezek az emberek a helyi közösségek megbecsült tagjai, mert nem csak az informatika világában tudnak segíteni a magyar polgároknak, hanem munkájukkal megteremthetik segíthetik a helyi emberek életminőségének javulását, javíthatják esélyeiket, hogy a folyamatosan megújuló világunkban is megtalálják helyüket. Összességében a Mentorok kinyitják azt az ajtót, amin keresztül a magyar polgárok beléphetnek a digitális ökoszisztémába.