*  MI AZ A HBONE+? 

A korábbi HBONE hálózatnak és szolgáltatásainak az európai élvonalat célzó nagyszabású fejlesztésére irányult a HBONE+ projekt, az  Európai Unió társfinanszírozásában. A HBONE+ hálózati része már nem egy IP hálózat, hanem ún. hibrid infrastruktúra, amely a hagyományos internetet a legkorszerűbb dinamikus pont-pont összeköttetésekkel ötvözi. Hozzáférést biztosít nagy értékű kutatási erőforrásokhoz, kísérleti eszközökhöz, szuper-számítógépes kapacitásokhoz, kutatási információkhoz, a távoli kutatási együttműködés eszközeihez, akár a világ különböző részein található egyedi nagyberendezésekhez (pl. CERN gyorsító és feldolgozó központok) is.

A hibrid technológia alkalmazásával a kutatók úgy vehetnek részt a nagybonyolultságú távoli kísérletekben (a CERN részecskegyorsító működésére, a fúziós kísérletekre, a nanotechnológiai anyagvizsgálatokra stb. épülő közös kutatásokban), mintha az eszközök és az együttműködő partnerek egy helyen, egymás közvetlen közelségében, közvetlen kapcsolatrendszer keretében működnének együtt.

Az alkalmazott DWDM technológia (a fényhullámokra ültetett információk továbbítása által extrém nagy átviteli sebességet biztosító legkorszerűbb technika) a legmagasabb elérhető átviteli kapacitást biztosítja – segítségével a leggyorsabb szélessávú technológiák sebességének több mint 1000-szerese érhető el.

*  MI AZ ELŐNYE EGY ILYEN RENDSZERNEK? 

A  HBONE+ projekt közvetlen hatásaként nő – az ország gazdasági fejlődésében és versenyképességében kulcsszerepet játszó – kutatási és felsőoktatási közösség tevékenységének hatékonysága és színvonala. 

A társadalmi megújulást szolgáló fejlesztések hatékonyságának növelésén keresztül a projekt közvetlenül hozzájárul az innovációs folyamatok eredményességéhez és az ország gazdasági versenyképességének javításához, továbbá – a kulcsfontosságú európai folyamatokkal összhangban – az Európai Kutatási Övezet kialakításához, valamint az információs társadalom és a tudás-bázisú gazdaság fejlődéséhez is.

Ez a fejlettebb hálózat lehetővé teszi szolgáltatások testre szabását a felhasználói igények ismeretében.