*  HOGYAN ÉPÜL FEL, ALAKULT KI? MIKOR INDULT, MIÉRT?

A HBONE a hazai felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi közösség országos nagysebességű adathálózata (kutatóhálózat), amely a hazai egyetemeket, főiskolákat, kutatóintézeteket köti össze 40-100Gbit/s sávszélességű adathálózati kapcsolatokkal.

A HBONE segítségével érhető el számos, a kutatás-fejlesztést és oktatást támogató szolgáltatás és alkalmazás, mint például az olcsó PetaByte kapacitású adattárolók, extrém nagy számítási kapacitású szuperszámítógép rendszerek, vagy az egyetemek közötti ingyenes „videofonálást” biztosító Full HD minőségű videokonferencia rendszer. A HBONE alapvető feladata, hogy biztosítsa Magyarországon a tudományos kutatás, az innovatív fejlesztés, valamint a minőségi felsőoktatás területén az EU legfejlettebb országaihoz hasonló informatikai alapinfrastruktúrát (e-infrastructure).

hbone

A hazai kutatóhálózat 1986 óta, 27 éve létezik, több lépésben fejlődve mindig az adott kor legkorszerűbb műszaki megoldásait felhasználva úttörő szerepet játszott a hazai távközlés, és a hazai internet-használói kultúra fejlődésében, a digitális írástudás elterjedésében.

*  MIÉRT VAN SZÜKSÉG KÜLÖN EGYETEMI/KUTATÓI HÁLÓZATRA?

A versenyképesség kulcsa a minél színvonalasabb K+F tevékenység. A K+F alapja pedig a kutatás, így az eredményeket elsősorban az akadémiai szférának és a kutatói műhelyeknek kell produkálniuk. Ha nincs a birtokukban megfelelő infrastruktúra, akkor ez az eredmények minőségére és mennyiségére is negatív hatással lehet.

A kutatói hálózatok Európában, de a világ más országaiban is az innováció motorját képezik, mivel azontúl, hogy országokon, földrészeken átívelve összekötik az oktatási intézményeket, terepet biztosítanak újszerű megoldások, friss kutatási eredmények gyors gyakorlatba ültetéséhez, azok technológiai inkubációjához. Napjainkban a kutatók többsége már munkaeszközként használja az internetet és az arra épülő szolgáltatásokat. Az innováció fontos célja a fejlett európai kutatói hálózatokban már meglévő szolgáltatások meghonosítása mellett az, hogy a jelenlegi szolgáltatások színvonala fennmaradjon, ne lépjen fel degradáció az infrastruktúra jelenlegi adottságaiban és – ami ennek szükségszerű feltétele – ne váljon gyakoribbá a berendezések meghibásodása.

Mindezen túl a kutatóhálózatok nonprofit környezetben, igen költséghatékonyan üzemeltethetők.