A Magyar Telekommal 2009-ben kötött, Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat működtetésére vonatkozó szerződés hatályát vesztette 2011. december 31-én. Ezzel együtt a kormányváltáskor a tárca felismerte azt, hogy az állam korábban többnyire a piacról rendelt távközlési szolgáltatásokat drágán, az elvárthoz képest nem a megfelelő minőségben vette igénybe, mindeközben az ország legnagyobb, szabad kapacitású hálózatával rendelkezett.

Ilyen jelentős hálózatok közé tartozott többek között az MVM Zrt. kiterjedt távközlési gerinchálózata is.

Az előkészítést követően 2011 júliusában megkezdődött a hálózatkonszolidáció többlépcsős folyamata, a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt, mellyel kapcsolatosan jelentős mérföldkövek érdemelnek említést. Elkészült a többek között az EKG szolgáltatásait kiváltó Nemzeti Távközlési Gerinchálózat. A projekt első fázisaként 2011 novemberében zökkenőmentesen megtörtént gerinchálózati szegmens átterhelése az állami tulajdonban lévő gerinchálózatra. A gondos tervezés és előkészítés eredményeképp az átterhelés a szolgáltatásokat igénybevevő szervezetek részére szinte észrevétlenül zajlott le. Mindemellett lezajlott a projekt második fázisaként a korábbihoz képest mintegy tízszeres kapacitású gerinchálózat csomópontjainak a felhasználókkal összekötő úgynevezett felhordó hálózatok fejlesztése is. Ennek köszönhetően a rendőrség és a katasztrófavédelem korábbi, gyenge távközlési ellátottságot biztosító felhordó hálózatának kiváltása is megtörtént.

Az új hálózatoknak is lesz fenntartási költsége, azonban az állami távközlési infrastruktúra igénybevételével, a szélesebb körű versenyeztetéssel ennek költsége lényegesen alacsonyabb lesz, illetve ez alapját képezheti olyan informatikai fejlesztéseknek, melyek az új szolgáltatás igénybevételével közvetlen megtakarításokat eredményezhetnek.

További információ: http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/videok/letrejott-a-nemzeti-tavkozlesi-gerinchalozat