HOGY VONTÁK BE AZ ÁLLAMPOLGÁROKAT?

Az elkészülő web 2.0-s e-demokrácia platform 2012 februárjától négy teszthelyszínen kerül alkalmazásra: Athén városában, a spanyol Kanári-szigetek autonóm közösségében, Torino városában és Magyarországon. Az egyéves tesztidőszak folyamán hazai és uniós döntéshozók, különféle érdekelt szervezetek, valamint bármely állampolgár ingyenesen kipróbálhatja a megoldást.

A magánszemélyeket illetően egy-egy teszthelyszín legalább 1500 főt kíván bevonni a bevándorláspolitikával kapcsolatos eszmecserébe. Hogy az eredmények minél jobban reprezentálják a társadalom egészét, a projekt helyszínenként legalább 100 felhasználót direkt olyan csoportokból toboroz, melyek manapság nehezen érvényesülnek a közügyekben. Ilyen pl. a modern elektronikus csatornáktól idegenkedő idős vagy vidéki kistelepüléseken élő lakosság, a politikában még járatlan fiatalok, vagy a szabályozással érintett, de esetleg félve megnyilvánuló bevándorlók.

HOGYAN ZAJLOTT A KOORDINÁCIÓ?

A teszthelyszínek képviselői, így a NISZ Zrt. saját környezetükben koordinálják a felhasználói csoportok, valamint a fejlesztő partnerek együttműködését (hálózatépítés a bevándorlás érintettjei körében; a téma aktuális helyzetének, kihívásainak, fórumainak feltérképezése; a platformon közvetítendő tartalmak menedzselése; felhasználói igények közvetítése, tesztelés, a platform értékelése).