24167

Sereghajtók között vagyunk az internethasználat szempontjából egy nemzetközi felmérés szerint. A vezetékes internet terén a huszonhetedik, míg mobilinternet használat alapján csak a harmincegyedik helyen állunk a 33 OECD-tagországból – írja a Világgazdaság. Nem csak a piaci szakértők, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is úgy gondolja, hogy az egyik legmeghatározóbb tényező a szolgáltatási díjak mértéke.

A társaságok kedvezőtlen feltételekkel és csomagokban értékesítik szolgáltatásaikat. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legújabb nyilvánosságra hozott felmérései alapján alig van olyan tagország, amelyet meg tudnánk előzni az egy főre jutó mobil és vezetékes internet előfizetések számában. A vezetékes internet terén lehagyunk néhány országot az összesen 2 millió 170 ezer előfizetéssel, rosszabb a helyzet azonban a mobilnet szempontjából. Az Európai Unión belül egy évvel ezelőtt még utolsók voltunk a magunk 19 százalékával. Az arányon azóta valamennyit javítani tudtunk, hiszen mostanra már a 25 százalékot is meghaladja a lakosságon belüli hozzáférési arány, 2 millió 545 ezer előfizetéssel. Ezzel viszont mindössze két OECD-tagországot utasítunk magunk mögé, Mexikót és Törökországot, EU-n belüli rossz pozíciónk nem javult.

A mobilinternet elterjedtsége jellemzően a nyugati, fejlettebb országokban jelentősebb. Ezekben az országokban egyrészt a lakosság nagyobb hányada engedheti meg magának a mobilinternetezésre alkalmas eszközök megvásárlását és használatát, másrészt szerepet játszik az is, hogy általában nagyobb számú szolgáltató versenyez az előfizetők kegyeiért. Bizonyos országokban az is előfordul, hogy a penetráció meghaladja a száz százalékot, tehát több az előfizetés, mint hányan élnek az adott országban. Ez a helyzet például Svédországban és Finnországban (110,50 százalék, illetve 109,92 százalék).
Ennek magyarázata igen egyszerű – megesik, hogy egyetlen emberre több mobileszköz is jut, azokra pedig más-más csomagokat vásárolnak meg, illetve növelik a számot például a céges előfizetések is.

A társaságok kedvezőtlen feltételekkel és csomagokban értékesítik szolgáltatásaikat. A nagy szolgáltatók közötti verseny meglehetősen mérsékelt, részesedésük mértéke már évek óta stagnál. A versenyt növelhetné, ha feltűnne a piacon legalább egy új szereplő, erre azonban jelenleg nem sok esélyt látni. Az NMHH egy márciusi közleménye szerint a szervezet úgy gondolja, megoldást jelenthet a mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciakészlet hasznosítása is, ezzel szeretnék élénkíteni a versenyt.

Forrás: http://infoter.eu

 

2013. augusztus 27. 08:45 | Digitális írástudás, eBefogadás