23732

Az elmúlt hetekben több bejelentés érkezett egy interneten terjedő csalásról. Az eddig ismeretlen elkövetők, a rendőrség nevével visszaélve, nagy számban támadják meg a sértettek computereit számítógépes vírus segítségével – tudatta a police.hu. A vírus fő tulajdonsága, hogy a számítógépet zárolja és tájékoztatja a tulajdonost erről.

A zárolás oka „ nem engedélyezett kibernetikus aktivitás”, amelyet – az üzenet szerint – a „Magyar Rendőrség” vagy a „Nemzeti Nyomozóiroda Kíberbűnözés Elleni Osztálya” hajtotta végre. Az üzenet továbbiakban gyanúsan rossz magyarsággal „tájékoztat” arról, hogy a blokkolás feloldása, valamint a büntetőeljárás elkerülése érdekében a számítógép tulajdonosok, utaljanak át 20.000 vagy 25.000 Ft-t egy megadott átutalási rendszeren keresztül. A vírus folyamatosan megújul, más fejléccel, kicsit eltérő, de lényegében ugyanolyan tartalommal jelenik meg a számítógépek képernyőin.

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy a rendőrség soha senkinek sem zárolja a személyi számítógépét internetes rendszeren keresztül! Továbbá semmilyen tényleges büntetőeljárást sem lehet elkerülni néhány ezer forint átutalásával, bízunk benne, hogy ez máris gyanút kelt bárkiben, aki egy erre buzdító üzenetet kap.

Kérjük, ha találkozik a fenti esettel, akkor semmilyen körülmények között ne utaljon át pénzt! Már azzal is áldozatává vált a csalóknak, hogy megsérült az ön által használt operációs rendszer, ne tetézze ezt azzal, hogy pénzt utal feltehetően külföldi szervezett bűnözői csoportok számlájára.

A gépét ért támadást csak úgy tudja biztosan megszüntetni, ha jó minőségű vírusirtót használ, vagy ha számítógépe operációs rendszerét letöröli, majd újratelepíti. A kéretlen támadások elkerülése érdekében használjon korszerű tűzfalat és telepítse rendszeresen a védelmi rendszer frissítéseit!

Amennyiben már áldozatává vált ilyen jellegű támadásnak, bejelentést tehetnek a bármelyik rendőrkapitányságon, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztály Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztálynál, vagy e-mailben az ugyelet.brfk@budapest.police.hu e-mail címen.
Feljelentése esetén, komoly segítséget nyújt a felderítésben, ha elmenti a csalók üzenetét, és csatolja feljelentéséhez a megvásárolt utalvány PIN kódját!

Forrás:http://www.infoter.eu