24088

Az elmúlt hónapban 250 milliárd forint uniós forrás kiosztásáról született döntés, amiről a pályázók értesítése már folyamatban van. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki kormánybiztosként egy hónapja vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését tartott sajtótájékoztatást ebben a témában.

A Miniszterelnökség a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség augusztus 1-jei átvétele óta egyetlen percet sem tétlenkedett: az árfolyamnyereségből adódó, valamint a túlvállalásból következő újabb pályázati pénzek jelentős részéről döntés született. Az elmúlt egy hónapban a leállt programok újraindítását is sikerült előkészíteni.

Eddig kiosztottak a Gazdasági Operatív Program keretén belül mintegy 117 milliárd forintos támogatásról döntöttek kkv-fejlesztésre, munkahelyteremtő nagyberuházásokra, kutatás-fejlesztési projektek és kkv-k informatikai fejlesztéseire.

A kockázati tőke bevonásával létrejövő projektek támogatására ugyancsak született már döntés 24 milliárd forintot utalt ki az NFÜ erre a célra.

A Regionális Operatív Programok keretében 72 milliárd forintos összegben született döntés (turisztikai fejlesztések – 15 milliárdos nagyságrend, közútfejlesztési projektek, egészségügyi alapellátás fejlesztés, város rehabilitációs és közösségi közlekedési fejlesztések)

Az egyházak energiahatékonysági beruházásai 10 milliárdos támogatást kapnak és a távhőfejlesztés is újabb forrásokhoz jut.

További 65 milliárd forintot osztanak szét megújuló energia- és energiahatékonysági projektekre is.

A társadalmi infrastruktúrát jelentő fejlesztések keretében eddig csaknem 50 milliárd forintot jutott (egészségügyi infrastruktúra-fejlesztés, kórházak struktúraváltásának támogatása) A területen további döntések várhatóak a közeljövőben, több tízmilliárd forint összértékben.

Annyival több forrásra fognak pályázatokat kiírni, amennyi különböző okok miatt – legyen szó nem teljesítésről vagy szabálytalanságról – nem valósult meg, vagy vissza kell venni a kedvezményezettektől.

Egyre több és szigorúbb ellenőrzések várhatóak.

Az NFÜ az elmúlt hét évben rendkívül konzervatívan számolta az euró/forint árfolyamot. Az árfolyamnyereségből hozzávetőleg 300 milliárd forint többletforrás felhasználására is van már tervezet. Ennek megfelelően minden régió számíthat újabb forrásokra.

Ezeknek a forrásoknak a lekötéséről még gyorsabban fognak döntést hozni, hiszen benne maradt a rendszerben minden olyan pályázat, amely formailag megfelelt a korábbi kiírási kritériumoknak, így akik nem kapták meg az igényelt támogatást, azok tartaléklistára kerültek. Innen von be új kedvezményezetteket az NFÜ. Így a középső országrészben, a fejlett közép-magyarországi régióban is újabb fejlesztések valósulhatnak meg. – adta hírül Lázár János.

Forrás: Hírközpont

 

2013. szeptember 4. 08:32 | Haladó, Magyar sikerek, Még több informatika