24506

Vannak szakmák, melyekben a nők és férfiak aránya igencsak az erősebbik nem javára dől el, hiszen nagyobb fizikai erőnlétet, állóképességet igényelnek. Miért kellene egy építész- vagy villamosmérnöknek férfinak lennie? A nők között is számos reálszemléletű ember van és a női agy ugyanúgy képes a strukturált szemléletű gondolkodásmódra, nem is beszélve a precizitásról!

Kevéssé ismert tény, hogy az USA legelső számítógépének, az ENIAC-nak nők voltak a programozói. Ennel ellenére napjainkban a lányok – bár hasonló arányban használják a számítógépet és az Internetet, mint fiú kortársaik – ötször kisebb valószínűséggel választanak technológiai pályát.
A jól képzett női szakemberek hiánya következtében jelenleg a világ fejlett országaiban a nők azinfokommunikációs (ICT) szakértők kevesebb, mint 20 %-át teszik ki. Ez azzal jár, hogy nincsen kellő szakember utánpótlás, és riasztó hiány várható, amikor be akarják majd tölteni az ICT álláshelyeket. Az EU számításai szerint 10 éven belül 700.000-rel több üres állás lesz, mint amennyit a végzős diákok be tudnak tölteni. Igy tehát az ICT biztos álláslehetőséget kínál mindenki számára – és a lányokat tárt karokkal fogadják ezen a területen.
Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) azzal a céllal csatlakozott a “Girls in ICT Day” (http://www.girlsinict.org) nemzetközi kezdeményezéshez, hogy hangsúlyozza elkötelezettségét a telekommunikáció és infokommunikációs technológiák népszerűsítése mellett, és elérje, hogy a magyar lányok lehetséges alternatívaként kezeljék pályaválasztáskor – vagy pályamódosításkor – a mérnöki pályákat! Az IT/IKT piacot tipikusan férfias iparágnak szokták tekinteni, pedig nagyon sok esetben rengeteg női munkavállaló található a szervezetben, adott esetben felsővezetői pozícióban is!
Íme néhány hazai példa az IVSZ gyűjtéséből:http://http://szuletettinformatikus.eu/hu/cool-arcok/sikeres-nok-az-informatikaban
Ha nemzetközi szinten is bizonyítékokra vágysz, keresd fel a http://www.girlsinict.org weboldalt! Szeretnél olyan nagyvállalatoknál dolgozni, mint az IBM, Microsoft, esetleg Google? Ne habozz, válaszd az infokommunikációs pályákat!
A “Girls in ICT” napra ugyanúgy kell jelentkezni, regisztrálni, mint a Lányok Napjára, és az ICT fogadóhelyeket is a Lányok Napja fogadó intézményei között találhatjátok.

Forrás: http://www.lanyoknapja.hu

 

2013. szeptember 12. 10:16 | Nők és infokommunikáció