30502

Az Európai Unióban is egyedülálló projekt veszi most kezdetét – jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 2013. november 22-én, Miskolcon, a Digitális Közösség Programot bemutató sajtótájékoztatón. Az állam és a versenyszféra által közösen finanszírozott program keretében 17 ezer laptopot osztanak ki a pályázók között, ingyenes képzéseket szerveznek, és térségi informatikai beruházásokat valósítanak meg Miskolcon és vonzáskörzetében.

A digitális írástudás ma már szinte minden munka kapcsán elengedhetetlen képesség. E kulcskompetencia hiányában az álláskeresés, az elhelyezkedés, a munkapiacra való visszatérés egyre nehezebbé válik. Az élet számos területén hátrányból indulnak azok, akik nem rendelkeznek számítógéppel és interneteléréssel. A digitális írástudatlanság felszámolása ezért a kormány egyik kiemelt feladata.A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia legfontosabb célkitűzése, hogy a digitális eszközök előnyei elérhetőek legyenek minden magyar állampolgár számára. Az össztársadalmi program sikeres megvalósítása érdekében a Kormány összefogott az infokommunikációs szektor szereplőivel, és együtt megalkották a Digitális Közösség Programot, amelyet az állam és a versenyszféra közösen finanszíroz.

A program célja, hogy a lehető legtöbb rászorulót támogassa a digitális tudás megszerzésében, ezzel hozzájáruljon az esélyegyenlőség megteremtéséhez, az életminőség javításához, és az érintett terület felzárkóztatásával az ország versenyképességének növeléséhez.A tárcavezető tájékoztatott arról is, hogy a Kormány összesen 4 milliárd forinttal járul hozzá a pilot programhoz – melyből 3 milliárd hazai, 1 milliárd uniós forrás –, amelynek keretében a résztvevőknek ingyenesen biztosítja a szükséges eszközöket, az infrastruktúrát és a megfelelő oktatást. Kedvező hatással lesznek a régióban élő polgárok mindennapjaira a program során megvalósuló térségi informatikai fejlesztések is, amelyek az önkormányzat és az oktatási intézmények számára biztosítanak majd gyorsabb és stabilabb internetes hozzáférést.

Németh Lászlóné arról is beszámolt, hogy a program során a Kormány 17 ezer laptopot juttat el rászorulókhoz. Ebből 16 ezer darab a megadott célcsoportból pályázó magánszemélyekhez, a többi pedig meghívásos tender révén hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását célzó intézményekhez, a Digitális Középiskola programban résztvevő iskolákhoz és a Miskolci Egyetem elsőéves hallgatóihoz kerül. A meghívásos pályázatot november közepén elindították, így három diák már át is vehette Németh Lászlónétól a tanuláshoz elengedhetetlen eszközöket.A Digitális Közösség Program elvárásokat is támaszt a sikeres pályázók felé. Részt kell venniük a képzéseken, és a projekt három éve során meghatározott időszakonként kérdőíveket kell kitölteniük, melyek alapján az előrehaladásról, a program eredményességéről valós képet lehet majd alkotni. A kiértékelést követően születhet döntés arról, mikor, milyen formában, milyen szükséges módosításokkal, milyen forrásokból lehet országos szintre kiterjeszteni a kezdeményezést.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: NFM

Fotó: Bartolf Ágnes

2013. november 28. 15:32 | Haladó, Pályázatok