31676

Tipikus magyar garázscégként az ipari informatikából indult, de ma már otthonosan mozog az autós multimédiában és a digitálisotthon-építésben is. Az állandó kíváncsiságát a meglévő tapasztalatával kamatoztató kisvárosi vállalkozó az ügyfelei szemében igazi aranyember. Pedig csak egy dolgot kért tőlük: felejtsék el, hogy a számítógép az, ami egy nagy dobozban zümmögve porosodik.

“Először nem akarták elfogadni, hogy a számítógép nem feltétlenül az a nagy fémházban zúgó, porosodó dolog” – mondja nevetve Pongrácz István, a 40 éves, családos számítógépes kisvállalkozó, specialista, aki szó szerint képes a tenyerén hordozni a sikerét. Az általa kínált apró számítógépek közül van, amelyik szivattyúállomás folyamatvezérlését végzi, van, amelyik a déli sarkon, és van, amelyik a sivatagban, 80 Celsius-fokban rögzít és küld adatokat a központba. Az sem különösebben kirívó eset, ha egy „határidőnapló méretű vas” egy debreceni céget segít abban, hogy az a budapesti irodájában végezhessen távmunkát. Pongrácz István elhozta a mini-PC-k korát.

A mini-PC egy olyan, akár csak tenyér méretű doboz, amely feladat- és megoldásorientált eszköze lehet egy digitális otthon igényeinek éppúgy, mint kis cégek irodai munkálatainak, vagy akár egy szennyvízkezelő szivattyúrendszerének összehangolt irányításának. „Ez egy céleszköz: ha tudod, hogy milyen feladatokra akarod használni, megmondom, melyik modellt érdemes választanod” – szerinte a dolog ennyire leegyszerűsíthető.

Referencia célszerszámhoz

A privát vevők – vagy, ahogy a cégvezető becézi őket: „a magánzók” – általában a számítógépekkel jól boldogulók közül kerülnek ki. Olyan felhasználók, akik kis otthoni szervert üzemeltetnek, torrenteznek, web-, illetve fájlszervert üzemeltetnek, és így – mivel állandóan működő számítógépet hajtanak – már az is megéri nekik, hogy évente csak az áramköltségen foghatnak több tízezer forintot. Ezt csak megfejeli, hogy a csendes, „láthatatlan” géphez szokatlanul hosszú garanciaidőt is kapnak.

A céges megrendelők ennél lényegesen szofisztikáltabban, valóban „célszerszámnak” választanak a mini-PC-kínálatból. A felhasználási terület ennek megfelelően szélsőséges: a Római Vulkanológiai Intézet (Instituto Nationale di Geofisica e Vulcanologia Via di Vigna Murata) a déli sarkon, illetve sivatagi környezetben állandó mérésiadat-gyűjtésre és -továbbításra telepített ilyen készülékeket. A West End Cinema City látogatóterében viszont a digitális posterbox működtetéséhez használják ezeket az eszközöket, amit be is falaztak. A mérete és a hőtűrése miatt választott eszközből Budapesten kívül több cseh, román és izraeli mozikomplexumba is jutott. Orvosi cégeknél speciális berendezések gyártását segíti, a fővárosi Baross Gábor telepi Jézus Szíve Plébániájában viszont – ahol adományokból gazdálkodták ki az árát – digitális kivetítőként szolgál.„Odarakják és folyamatosan működik. A ki-bekapcsolgatást, s így szinte azt is, hogy ott van, el lehet felejteni. Amit nyújt, az megbízható és olcsó” – magyarázza Pongrácz István, aki szerint ez a magyarázat arra is, hogy miért az ipari szektorból érkeznek inkább megkeresések.

A Chemetron Instrumentsnél speciális ipari környezetben mérési adatok gyűjtésére és feldolgozására használják, mert az elvárás a rendszerrel szemben nem csak az, hogy a működése ne igényeljen karbantartást, hanem hogy interneten keresztül menedzselhetők legyenek itthonról a más országba telepített laborban működő gépek. A debreceni Compair 1st Kft.-nél a szennyvíz-szivattyútelepek automatizálásához használják, a győri Audinál – ahol közvetítőn keresztül telepített eszközök dolgoznak – a gyáron belüli termelési információk kijelzésére szolgál. A miskolci Corvus Telecom viszont a saját információs és automatizálási berendezéseibe építi be, hogy a Máv részére, illetve a miskolci villamospályán biztosítsák a folyamatos internetkapcsolatot és adatforgalmat.

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, Mingeo Kft. geológiai mérőállomásokhoz, berendezésépítéshez használ mini-PC-t, a pécsi Sámán nevű cég viszont egy offroad terepjáró fedélzeti navigációs számítógépeként használja.

A Moltól az újratervezésekig

Pongrácz eredendően informatikai mérnök. Szakmai önanalízisének része, hogy a problémaorientált látásmódhoz a Molnál eltöltött évek adták a legfőbb alapot. Százhalombattán afféle műszaki ellenőrként belelátott az ipari informatikai fejlesztésekbe – a pályázatásba, a beszerzési ügyintézésbe, a kiviteleztetésbe, üzembeállításba, finomhangolási protokollokba is. És bár a családalapítás után az ipari várost egy kis, Vác melletti településre cserélte, az olajipari informatikai tapasztalatok a következő munkahelyen is elfogadható szintű megélhetést biztosítottak.

Az ipari számítógépek használata számára azt jelentette, hogy „a termelésben és a gyártásban ellenőrző rendszereket építettünk, az intimbetéttől a szétvágott motorhengerfej paraméter-ellenőrzéséig tényleg mindent” – meséli. Nagy hatással volt rá, amikor ezen a porondon olasz és orosz cégek között kellett közvetíteniük; egyszerre látta a folyamatirányítás és ipari informatikai projektellenőrzés alfáját és omegáját. Sok energia fölösleges elégetése árán ugyan, de sikerült közös nevezőre hozni a csak a pecsétekben és aláírt papírokban hívőket a mindent számítógépen naplózókkal és megoldókkal.Bő öt éve azonban egy nap arra a felismerésre jutott, hogy míg a nagy cégnél a saját belső szabályrendszerrel nem volt teljesen kibékülve, a kicsinél viszont leginkább a több cégtulajdonos által ide-oda rángatott döntések zavarták. „Néha furcsán néztem dolgokra” – ezzel magyarázza, hogy végül 2008 áprilisában saját céget alapított.

Eszközök az örökkévalóságnak

A modellek, amivel keresnivalója lehet egy új piaci szereplőnek azon a területen, ahol, ha eldobnak egy követ, legalább két számítógépboltra esik rá, a hagyományos PC-ktől eltérő filozófiával készülnek. „Találtam előbb egy izraeli, majd egy tajvani gyártó céget, és mivel úgy tűnik, hogy eddig senki más nem látott bennük elég fantáziát, enyém a lehetőség, hogy bizonyítsak velük” – szerinte ennyi a titok. Meg az, hogy az általa forgalmazott és sokszor telepített mini-PC-k „lényegében az örökkévalóságnak készültek”.

Nincsen bennük ki- vagy beszáradó, túlmelegedő vagy idővel elporladó alkatrész, „nincs bennük ventilátor, így nem is zümmög. Csak munkavégzés” – mondja Pongrácz István. A ridegtartás lehetőségének magyarázata elmondása szerint az, hogy a mini-PC-ken zömmel mélységi minőség-ellenőrzést végeznek a gyártók a piacra dobásuk előtt. Ilyesmi a konzumer piacon egyáltalán nem jellemző, de még a business PC-piacon is igen ritka. Mit eredményez mindez a specialista számára? „Azt, hogy nyugodtan alszom. Pedig 2009 óta gyakorlatilag azt vállalom, hogy az ügyfeleim bármikor hívhatnak, ha problémájuk akad” – meséli. Több száz eszközt értékesített és telepített, eddig öttel volt problémája.

Hungarian Startup

A ma többmilliós raktárkészlettel rendelkező – félmillió forint alaptőkével létrehozott – Start IT Kft. igazi magyar garázscégre jellemző módon indult 2008 áprilisában: négy eszközt vásárolt kölcsönpénzből egy kiállításra. Pongrácz akkor szentül hitte, hogy szakmai börzéken, vásárokon keresztül találhat az ügyfeleire. Így a 2009-es Green IT-re már saját kiállítóhelyet vásárolt, és várta a megrendelőket. Ők azonban nem nagyon akartak jönni.

A kiállításon az egyik előadáson egy nagy cég kereskedelmi vezetője, „egy tökéletes marketingbeszéddel dolgozó srác” nagy élvezettel adta elő, hogy a cég képes úgy csökkenteni az általuk forgalmazott számítógép alaplapjának fogyasztását 140 Wattról 120-ra, hogy abból a felhasználó semmit nem vesz észre. „Megtapsolták, kijött a teremből, megállt a standomnál, majd zavarba jött, amikor elmondtam neki, hogy az a bigyó, amit a kezében tart, 8 Wattot fogyaszt, és képes egy normál irodai környezet igényeit akár 24 órában is hibátlanul ellátni” – eleveníti fel.

Gyorsan rájött: a fizetős ügyfelekért először is fordítva kell felülnie a kereskedői lóra, vagyis nem kínálni kell, hanem először meg kell kérdezni, hogy milyen problémáik vannak. „Erre sok esetben tényleg azt tudom mondani, hogy „Söpörd le az asztalt, és használd ezt!” – mondja a receptet.  Meg azt, hogy zömmel olyan üzemeltető cégek keresik meg, akiknek a problémáját mások nem tudták megoldani.

 

Jellemző, hogy az ipari szereplőknek olyan pici gépre van szükségük, ami bírja a meleget, a koszt, és amin törődés nélkül is problémamentesen elfut a cég folyamatszabályzót üzemeltető Linux- vagy Windows-rendszere. A vásárlók zöme olyan gépet akar, ami „terepen” egyszerűen, de biztosan működik akkor is, ha a kapcsolószekrényben, ahová rakják, 50-60 fok is huzamosabb ideig lehet.Mibe kerül egy ilyen számítógép? Az ára miatt (a csúcsmodellek több mint 200 ezer forintba kerülnek) általános számítógépnek, otthoni általános felhasználásra nem felétlenül javasolja. De aki képes a hosszú távú működési költséggel is számolni, annak az árat biztosan visszahozza.

Egy alkalommal érdeklődött nála egy olyan cég vezetője, aki a gyógyszertárak promóciós és ismeretterjesztő, információs monitorait üzemelteti. A fő problémája az volt, hogy a kijelzőket „meghajtó” számítógépek 2-3 év működés után „random módon elkezdték megadni magukat, ezért a hibaelhárításra külön dedikált embert kellett fogadni, aki járta az országot egy furgonnal és folyamatosan karbantartott”. Amikor azt javasolta a cégvezetőnek, hogy tegyen be mini-PC-t a monitorok mellé, az volt az első kérdés, hogy az mennyibe is kerülne. Megmondta, amire az volt a reakció, hogy ezt az illető fél áron megoldja. „Levezettem, hogy azt a számítógépet, amiről beszél, valóban kigazdálkodhatja, de a karbantartóra elköltött pénzzel is számolt-e? Mert arra 2 hét alatt kifizeti a különbözetet – és akkor még mindig szaladgálhat az eszközök után. Tipikus magyar rövidlátás!” – zárta le a történetet Pongrácz István.

A mini-PC-ken nagyobb haszonkulcs van, mint az évek óta túlkínálattól szenvedő hagyományos számítógépek piacán “fogható” 3-5 százalék. és bár az eladható volumen sokkal kisebb, a cégvezető nem panaszkodik. A legutóbbi üzletével – amit annak ellenére négy hónap alatt hoztak össze, hogy már az első találkozásra is tesztgéppel érkezett, és folyamatos tesztüzemmetódusokról beszéltek – 16 millió forintot keresett.

Azokon lehet segíteni, akik akarják

„Az én eszközeim neve nem ismert brand, de ma már nem csak arról van szó, hogy a vasat odatolod a vevőnek, mert a legtöbb esetben alkalmazási javaslatot is kérnek hozzá” – mondja. Mivel azonban sok tapasztalata van arról, hogy mások hogyan, mivel, mire használják a mini-PC-ket, ez is egyre jobban működik. Azzal például, hogy a rómaiaknál alkalmazott szoftverek tesztjét videóra vette, kapásból meggyőzte az Eötvös Geofizikai Intézetet is.

Autós home office

A mini-PC-kínálat egyik érdekes „vadhajtása” az eszközök autóba építése. A hangrendszerhez, kormányműhöz, kihangosítóhoz, tolatóradarhoz vagy akár 360 fokban látó kameralánchoz illeszthető rendszerek, melyeket a cd-s rádió helyére vagy akár a belső visszapillantó tükörbe épített kijelzővel párosítva teljes értékű IT-rendszer használatát teszik lehetővé az autós számára, több mint csupán szexi dolognak tekinthető. A pontos navigátorprogramtól a fejtámlákba építető kijelzőkön át az állandó internetkapcsolatnak köszönhetően akár egy teljes home office rendszer működtetéséig bővíthető rendszerek a többi mini-PC-s fajtárshoz hasonlóan elsősorban céleszközök. „Aki egész nap az autóban ül, annak felajánlom, hogy ezt az időt eltöltheti hasznosabban és gördülékenyebben is, mint eddig” – ez Pongrácz filozófiája.

Meglepő, vagy sem: eddig több vevőt sikerült meggyőznie erről az EU-ban, mint itthon. Voltak lengyel, olasz és német vevői is, legutóbb Dániából rendelte meg egy férfi a maga pakkját, és mint később beszámolt róla: egy hétvége alatt beszerelte a rendszert az autójába. Idehaza ez a „csináld magad” mentalitás egyáltalán nem jellemző, ezért leginkább egy megbízható szervizre volna szükség. Az eddigi keresés nem hozott elfogadható eredményt: „az előzetesen magát nagyra tartó műhelyben az elvégzett munka alapján leginkább azt valószínűsítem, hogy lábbal taposták bele az eszközt a karosszériába. “Katasztrofális volt, s nem csak azért, mert egy 200 ezer forintos rendszerrel bántak így, hanem mert az emiatt nem is nézett ki úgy, ahogyan kell” – vázolta a megoldandó feladatot Pongrácz.

Bizalmi átfutási idő

Miért nem kapnak utána két kézzel a cégek? Tapasztalata szerint van bizonyos – olykor több évig tartó – „bizalmi átfutási idő”. Ezért jelent szűk keresztmetszetet a vállalkozásnak az új ügyfelek szerzése. A szájhagyomány útján terjedő ismertségét megfejelve próbál bejutni ismeretlen cégekhez is. Akikhez sikerül, azok fele meg is érti, hogy az ajánlata lehet a cég számára jó megoldás. Üzlet azonban sokból így sem lesz, de akik már vásároltak tőle, jellemzően visszatérnek hozzá. Keserűen mondja, hogy zömmel ipari projektekről lévén szó, azt is megtanulta, hogy az aláírt szerződést és a legkomolyabb szándékot is lehet egyik napról a másikra annulálni. Ha az utóbbi két év, zömmel valamilyen kormányzati lépésre visszavezethető (például jogszabály módosítások, újabb adók, a céget sújtó pluszterhek) projektvetéléseinek csak a fele megmaradhatott volna, ma sokkal előrébb járna. De nem panaszkodik, szerinte az idő így is, úgy is neki dogozik.

Egyedül dolgozik, de több projektbe is bevon külsős szakembereket. Így került a kkv szektorban kínált mini-PC-s szolgáltatási csomagba egy holland és egy amerikai fejlesztő, valamint egy agilis, „full-digitálban utazó” könyvelő. Utóbbi lehet a Pongrácz-vállalkozás jövőbeli anyagi biztonságának akár a záloga is. Ha jövőre sikerül 40-50 kisebb vállalkozást megnyerni ahhoz, hogy az informatikai rendszerüket vele tegyék hatékonyabbá, abból lenne annyi bevétele, hogy minden egyéb projektben lehetne akár csak érdeklődő, szórakozásból fejlesztő piackereső. Ezzel így, látatlanban kiegyezne.

Forrás: HVG.hu

2013. november 29. 10:09 | Haladó, Magyar sikerek