Robotépítéssel, 3D-s nyomtatással és mikroelektronikai “játszóházzal” várja a gyerekeket a Design Terminálban november 14. és 17. között a Startra kész Magyarország! programja, amely a fiatalabb korosztály tagjainak kívánja játékos formában bemutatni a tudomány és technológia újdonságait.

A foglalkozáson két nagysikerű amerikai programmal ismerkedhetnek meg a látogatók: a NASA kutatóközpontjában született Hackidemia és a Stanford egyetem Design Intézetének City X interaktív programjai lehetővé teszik, hogy a gyerekek a tudományról és technológiáról játékos módon tanuljanak – közölte a Design Terminál közleménye az MTI-vel.

A Hackidemia program egyes moduljai olyan új technikákat járnak körbe, mint a 3D technológia, a robottechnológia, a víz és a levegő szennyezettségének, szűrésének állandó kérdésköre. Ezeken az interaktív foglalkozásokon a 8-14 évesek műhelyfoglalkozásokon webkamerákból készíthetnek mikroszkópokat, kipróbálhatják, hogyan lehet olyan hatalmas világító léggömböket készíteni, amelyek a környező levegő minőségére reagálnak, de építhetnek “robotbarátot” vagy akkumulátort, természetes táptalaj és baktériumok felhasználásával.

A City X Project egy olyan oktatási program, amely lehetővé teszi, hogy a világ különböző pontján élő gyerekek együtt hozhassák létre saját jövőképüket. A program kerettörténete szerint emberek, egy Földhöz hasonló, idegen bolygón szálltak le, amelynek fővárosából, City X-ből nagy nehézségek árán egy térképet jutattak vissza hazájukba, hogy az ott lévő fiatal tervezők csapata segítsen a városrendezési feladatok ellátásában.

A gyerekek a programban, rajzolás, gyurmázás, a 3D-s tervezés és 3D-s nyomtatás segítségével egy saját elképzelt várost építhetnek fel, és megoldást kereshetnek saját környezetükben tapasztalt problémákra. Ezekből a várostervekből tanulságos képzeletbeli jövőkép rajzolódik ki, amelyet egy különleges installációval mutatnak be a Design Terminálban.

A Design Terminálban zajló programok időpontjáról az intézmény Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/events/454414568000900/) lehet tájékozódni.

Forrás:http://www.infoter.eu

2013. november 10. 10:05 | Digitális írástudás, Események