23901

Megtelt a Corvinus egyetem előadóterme a kkv-s vállalatok képviselőivel, ahol az IVSZ Adatközpont és Felhő Munkacsoportja tartott szakmai napot az adatközpontok és a felhő alapú technológiák gazdasági, jogi és technikai hátteréről. Az október végi workshop résztvevői nyomtatva is megkapták az IVSZ szakértői által összeállított adatközpontokkal és felhő megoldásokkal kapcsolatos fogalomtárát is. Béres András az IVSZ Adatközpont és Felhő Munkacsoportjának vezetőjének nyitóelőadásában ismertette a munkacsoport céljait és feladatait, valamint betekintést nyújtott a hazai felhő és adatközpont piac nagyságába és lehetőségeibe.

„Az IDC tavalyi adatai szerint 685,57 Mrd Forint volt a teljes hazai IT kiadás, amelyből a tavalyihoz képest csökkenő részesedéssel vette ki a részét a kolokációs és hoszting kiadások 10,6 Mrd forint értékben, viszont 43%-al növekvő, de még így is 1% alatti részesedéssel végeztek a cloud kiadások 3,5 Mrd forinttal. Tapasztalataink szerint egyre fokozódó bizalommal állnak a cloud beruházások elé, amelyhez mi folyamatos információáramlással és sikeres esettanulmányok bemutatásával szeretnénk hozzájárulni.” – fogalmazott előadásában Béres András.

Az eseményen a felhő alapú megoldások gazdasági előnyeiről Drótos György, a Corvinus egyetem docense, az új technológiák biztonságával kapcsolatos kérdésekről pedig Lám István, a titkosított felhőszolgáltatást fejlesztő Tresorit ügyvezetője tartott előadást. Dr. Ormós Zoltán ügyvéd a felhőszolgáltatások jogi és adatvédelmi hátterét ismertette meg a résztvevőkkel, így például kiderült, hogy mikor perelhető egy szolgáltató a különböző leállások miatt, és mikre kell figyelni az ilyen típusú szerződések megírásakor. A nap második felében Bodnár Ádám, a HWSW főszerkesztője a hazai szaksajtó szemszögéből mutatta be az adatközpont szolgáltatásokat és a felhőt. Vállalati oldalról a Dreher és az Ecobit képviselői osztották meg tapasztalataikat, bemutatták miért döntöttek a felhőszolgáltatások bevezetése mellett és milyen tapasztalatokat szereztek a bevezetés óta eltelt időszakból.

Forrás: infoter.eu

2013. november 8. 07:59 | eGazdaság