33776

A The British Library több mint egymillió illusztrációt és fotót osztott meg a Flickr-ön keresztül a világgal, melyekhez bárki szabadon hozzáférhet, és felhasználhatja azokat. Elképesztő gyűjtemény került az internetezők kezébe.

A The British Library munkatársai a Microsoft segítségével digitalizáltak több mint egymillió fotót és illusztrációt, majd fel is töltötték azokat az intézmény Flickr fiókjába. Ott most bárki elérheti őket, sőt, még nyugodtan fel is használhatja és kedvére alakíthatja bármelyiket, szabad a vásár.

A képek a 17., 18. és 19. századból származó könyvekből kerültek fel a Flickr-re, és ugyan a könyvtárosok azt tudják, melyik kép, milyen kiadványban található megl eredetileg, több információt nem mindig sikerült előásniuk róluk. Ha a könyvben még az illusztráció készítőjének neve sem szerepelt, nehéz ügy kideríteni, pláne, ha egy nagyon régi kiadványról volt szó. Éppen ezért azt tervezik, hogy olyan online eszközöket kapcsolnak majd a mostani gyűjteményhez, melyeken keresztül az internetezők hozzáadhatnak információkat a képekhez. A teljes kollekciót itt találjátok, egy áttekintő bemutatót pedig itt nézhettek meg róla.

Szerencsére egyre több hasonló intézmény ismeri fel a digitalizálás fontosságát, és általában nem is fukarkodnak az anyagokkal. Nemrég arról számoltunk be, hogyan digitalizálják Tolsztoj összes művét a rajongók segítségével, a napokban pedig az is kiderült, hogy a Polonsky Foundation Digitization Project keretén belül virtuálisan is elérhetővé tették a Gutenberg-biblia egyik példányát.

Forrás: SocialDaily, Open Culture

 

2013. december 13. 16:13 | eKultúra