35180

A Hipster CEO nevű vicces üzleti szimulátor játék fejlesztője saját bevallása szerint nem akarta kiparodizálni a startupokat, épp ellenkezőleg: arra akart rávilágítani, hogy nem is olyan egyszerű eljuttatni egy ötletet a megvalósításig.

Nagy valószínűséggel a “selfie” és a “twerking” után közvetlenül a “startup” lehetett 2013 legtúlhasználtabb kifejezése, tekintve, hogy a tavalyi évben robbant be annyira a köztudatba, hogy még az is lépten-nyomon belefusson, akinek amúgy az égvilágon semmi köze az üzleti világhoz. Pontosan erre a jelenségre reflektál a dublini Getchoo Creations üzleti szimulátora, a Hipster CEO, ami olyan, mintha a Sim Cityt és a Tamagotchit keresztezték volna, azzal a különbséggel itt egy friss, fiatal startup útjait kell egyengetni.Első körben azt kell kiválasztanunk, hogy milyen mostanában menő területen szeretnénk érvényesülni; zenemegosztó, fájlcserélő vagy mikroblog szolgáltatással, sőt, akár fitneszappal is szerezhetünk csillagot a fiatal vállalkozók Walk of Fame-jén. Ha ez megvan, rendelkezhetünk arról, hogy ki legyen a majdani termékünk célcsoportja, majd elkezdhetünk dolgozni.

A feladatunk, hogy a megfelelő embereket alkalmazzuk, hogy megegyezzünk velük a fizetésről és hogy kitaláljuk a létező legjobb marketingstratégiát. Ahogy növekszik a bevételünk, a kollégiumi szobánk helyett egyre nagyobb és nagyobb irodákba költöztethetjük a céget, többet költhetünk termékfejlesztésre illetve technikai eszközökre, és magasabb fizetést adhatunk a kollégáinknak, a végcél pedig értelemszerűen az, hogy befektetőt találjunk a startupunknak.Ger Kelly, a játék ötletgazdája a csöppet parodisztikus jelleg ellenére sem bántó szándékkal hozta létre a Hipster CEO-t, épp ellenkezőleg: azt szerette volna elérni, hogy azok, akik lenézik az efféle semmiből kinövő cégeket, észrevegyék, hogy mennyi munkába került eljuttatni egy ötletet a megvalósításig, és hogy milyen nehéz megnyerni a befektetők bizalmát.

A játék sajnos csak iOS-en elérhető, – értékeljük a “Nyilván csak iOS-re” feliratban megnyilvánuló öniróniát a fejlesztők részéről! – de kérhetünk e-mailes értesítőt, ha megérkezik a többi platformra is.

Forrás: SocialDaily

2014. január 13. 14:53 | Digitális írástudás, eGazdaság, Haladó