35236

Az EU kiemelt kutatás-fejlesztési programja, a “Horizont 2020” keretében már az indulást követő első két évben 15 milliárd euró jut munkahelyteremtő projektek támogatására. Nyilvánosságra hozták a projektek támogatására szolgáló első pályázati felhívásokat: ezzel kezdetét vette a “Horizont 2020” program.

Az elkövetkező hét évben az egyetemek, kutatóintézmények és vállalatok 80 milliárd eurót fordíthatnak kutatás-fejlesztési célokra, azaz innovatív új termékek és szolgáltatások létrehozására.

Az Unió azt reméli, hogy ez a nagyléptékű beruházás fellendíti Európa tudásalapú gazdaságát, hozzájárul a tudományos áttörések eléréséhez és így az EU képes lesz lépést tartani globális versenytársaival.

Az innováció és a növekedés előmozdítása

A program várhatóan magánforrásokat is vonz majd, emellett pedig kezdőtőkét nyújt a vállalkozásoknak, hogy több technológiai újítás és felfedezés jöhessen létre, valamint hogy az innovációk minél egyszerűbben juthassanak el a tervezőasztaltól a vásárlókig.

A 2014–15-ös időszakban a kis- és középvállalkozások 500 millió euróra pályázhatnak ezen célok megvalósítása érdekében.

Ez az első alkalom, hogy a Bizottság kétéves időszakra határozta meg a támogatási prioritásait, amivel még stabilabb alapot teremtett az EU kutatási politikája számára. A támogatások a 2014–15-ös időszakban tizenkét területre fognak összpontosulni. Ilyen kiemelt terület lesz például a személyre szabott egészségügyi ellátás, a digitális biztonság, valamint az intelligens városok létrehozása.

A program a kutatók számára támogatásokat kínál az Európai Kutatási Központon keresztül, a fiatal tudósoknak pedig ösztöndíj-lehetőségeket nyújt.

Az ipari szereplőknek nyújtott finanszírozás célja többek között az információs és kommunikációs technológiák, a nanotechnológia, a korszerű gyártás, a robotika, a biotechnológia és az űrkutatás fellendítése.

Emellett viszont az egészségügy, a mezőgazdaság, az energiaipar és a közlekedés is támogatáshoz jut majd a program társadalmi kihívások kezelésére elkülönített költségvetéséből.

Egyszerűbbé válik a forrásokhoz való hozzáférés

A Horizont 2020 program teljes költségvetésének legalább 60%-a a fenntartható fejlődéssel, legalább 35%-a pedig az éghajlatváltozással kapcsolatos célokat fogja szolgálni.

Az EU korábbi kutatási programjaival összehasonlítva a Horizont 2020 keretében egyszerűbb lesz a pályázati eljárás, hamarabb értesítik a résztvevőket a támogatási döntésekről, így az új projektek fejlesztése a lehető legrövidebb időn belül megkezdődhet majd.

Forrás: Hírközpont

2014. január 13. 15:31 | eGazdaság, Pályázatok