39704

Harmadik alkalommal rendezik meg a 2013-ban útnak indult Uniós Fejlesztések nyílt napja című programsorozatot, melynek keretében az érdeklődők az európai uniós támogatásból megvalósult több tízezer fejlesztés közül a legizgalmasabbak kulisszatitkaiba tekinthetnek be. A nagy érdeklődésre való tekintettel március négy hétvégéjén országszerte több mint 50 helyszínen várják színes programokkal a látogatókat.

A részletes program a http://nyiltnap.szechenyi2020.hu/ internetes oldalon érhető el.2007 óta 63 ezer beruházás, fejlesztés valósult meg az országban. A hatalmas szám ellenére a lakosság az uniós fejlesztésekről mégis szinte kizárólag a híradásokból értesül. 2013-ban indult útjára az Uniós Fejlesztések nyílt napja programsorozat, hogy a lakosság megértse: az uniós támogatások, a fejlesztések nem elvont fogalmak, hanem konkrét, megvalósult beruházásokat jelentenek. A rendezvények mindenki számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy saját élményeket, tapasztalatokat szerezzenek. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel, idén már nem egy napon, hanem március négy hétvégéjén országszerte több mint 50 helyszínen tekinthetik meg a látogatók az elért sikereket.

„Lezárult egy hét éves uniós támogatási ciklus, ami alatt 8200 milliárd forintnyi forrás állt az ország rendelkezésére, és ezt a hatalmas keretösszeget az utolsó euró centig sikerült lekötnünk. Ez idő alatt több mint 63 ezer fejlesztés valósult meg Magyarországon. Ennek a sikeres időszaknak lezárásaként úgy döntöttünk, idén nem egy napot szentelünk ennek az eseménynek, hanem Magyarország mind a hét régiója külön-külön mutathatja be, ez idő alatt milyen beruházásokkal gazdagodott! Ezt a hagyományt szeretnénk folytatni a következő Széchenyi 2020 fejlesztési ciklus alatt is” – nyilatkozta Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

A rendezvénysorozatot március 2-án az Észak-alföldi régió indítja, ahol a nyíregyházi LEGO Palota interaktív és kreatív készségfejlesztő sarokkal, LEGO-történeti kiállítással, valamint 3D mozival, az első 100 látogató számára ingyenes belépési lehetőséggel, utána pedig féláras belépővel és izgalmas nyereményjátékkal várja látogatóit. Idén a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezen a napon 9-12 óra között szintén 50%-os kedvezménnyel látogatható az állatkert, ahol az uniós támogatással épült „Zöld Piramis” az Indiai-óceán élővilágát bemutató Ócenáriummal és Esőerdőházzal ismerkedhetnek meg az odalátogatók.

Szintén a természeté lesz a főszerep március 8-án Szegeden, a sorozat második helyszínén. A vadaspark és a Szent-Györgyi Albert Agóra egész napos családi programforgataggal készül, az Informatórium részleg pedig lézer show-val, az intelligens mintaotthonban pedig csokifőzéssel várják a betérőket. Tartalmas kikapcsolódást ígér Etyeken a Korda Filmpark, Tatabányán a Vértes Agóra, Pécsett a Zsolnay Negyed egész napos program kavalkádja az odalátogatóknak.

A hónap második felében is szép számmal lesznek programok. Észak-Magyarországon a tudományos látványosságé lesz a főszerep, a miskolci Herman Ottó Múzeum új kiállításán a Pannon-tenger Múzeumban az érdeklődők a földbe süllyesztett kétszintes kiállítóhelyet bejárva egy közel 18 millió éves időutazáson vehetnek részt.

Március utolsó hétvégéjén Nyugat-Dunántúlon folytatódik az eseménysorozat. A Sopron jelképének számító megújult Tűztorony és Főtér ingyenes családi programokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat záró helyszínén, Budapesten és környékén többek között az Aquincumi Múzeum várja a látogatókat, ahol a legmodernebb eszközöknek köszönhetően még élményszerűbben ismerkedhetünk meg a római régészeti maradványokkal, illetve különleges körülmények között fedezhetjük fel az új Festőházat.

A hét régióban számos más érdekes helyszín is megnyitja kapuit a látogatók előtt. Ezekről az érdeklődők az interneten a http://nyiltnap.szechenyi2020.hu/ oldalon tájékozódhatnak. Egyes programokra a szervezők a helyszínek korlátozott befogadóképessége előzetes regisztrációhoz kötik a programjukon való részvételt, ezt a fenti oldalon szintén megtehetik.

Forrás: orientpress.hu

2014. február 26. 08:04 | Események