43957

Nagyszabású programmal emlékezik az 1848-49–es forradalmi események 166. évfordulójára március 15-én Tiszavasvári önkormányzata és a forradalmár nevét viselő Vasvári Pál Múzeum. A délelőtti program 10 órakor a Március 15. téren álló Vasvári Pál szobránál kezdődik. Ugyanakkor digitális kalandozásra is invitál a múzeum új mobilalkalmazása: az applikáció az 50 éves múzeum történetét, és kiállításait mutatja be.

Ezt követően a múzeum ingyenesen családi programmal várja az ünnepelni vágyó gyerekeket és szüleiket. A múzeumkerten az érdeklődők megtekinthetnek egy igazi csatajelenetet. A Néprajzi épület emeletén ‘ Könyv és Kard’ címmel tudásfejlesztő játék várja az érdeklődőket az interaktív tábla elé. Lesz történelmi játszóház gyerekeknek: lúdtollal írás, huszárkalács díszítés, kaláris és huszárcsákó készítés a Kreator foglalkoztató teremben.

Ezt követően megnyílik a Szabadságharc Ereklyéi című időszaki kiállítás múzeum új épületszárnyában. A tudományos előadást követően tábla számítógépre fejlesztett történelmi kvízzel tudásukat fejleszthetik az érdeklődők. A múzeum idén is meghirdeti ‘Édes Forradalom’ nevet viselő sütemény és torta versenyét amelyre idén is várják a jelentkezőket. A finom süteményeket ez alkalommal is korhű kávéházi hangulatban fogyaszthatjuk el ezzel is felidézve a százhatvanhat évvel ezelőtti társasági élet momentumait. A nemzeti ünnep programja múzeumi filmklubbal zárul.

Digitális kalandozásra invitál a Vasvári Pál Múzeum új mobilalkalmazása: az applikáció az 50 éves múzeum történetét, és kiállításait mutatja be, valamint a múzeum rendezvényeiről, programjairól,gyűjteményeiről tájékoztat. Az infokommunikációs forradalom jó pár éve jelen van a hétköznapokban és hatása jelentősen átalakította tájékozódási szokásainkat. Néhány évtizede még elképzelhetetlen technikai eszközök állnak ma a rendelkezésünkre a mindennapi életben. A múzeumbarátok ezentúl mobiltelefonjukon bárhol nyomon követhetik a Vasvári Pál Múzeumban zajló eseményeket. Azon látogatók akik nem rendelkeznek még okostelefonnal a helyszínen díjmentesen kikölcsönözhető táblaszámítógépen ismerkedhetnek meg a múzeum gyűjteményével és történetével. A zökkenőmentes szörfözéshez a múzeum az intézmény területén ingyenes wifi-t biztosít. A fejlesztés a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 1.2.2.számú pályázat részeként a „Tárgyaink, örökségünk” című projekt keretében valósulhatott meg. Az applikáció márciustól ingyenesen letölthető az Android alkalmazáshoz kapcsolódó mobil piacterekről.

Forrás: orientpress.hu

2014. március 14. 08:01 | Digitális írástudás, Események, Kezdő