39462

Az űriparhoz való kapcsolódás a gazdasági siker lehetőségét hordozza magában – mondta Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár 2014. február 25-én, Budapesten, az Aluinvent Zrt. és Európai Űrügynökség között létrejött hosszú távú szerződést megkötése alkalmából. Az együttműködés célja űripari alkalmazásokra szánt ultrakönnyű alumíniumhab termékek prototípusainak előállítása és tesztelése.

A magyar mérnökök által elért siker jelzi, hogy Magyarországnak helye van az űriparban, ami nem elvont kutatási tevékenységet jelent, hanem jelentős földi haszonnal is járó, magas hozzáadott értékű technológiai fejlesztéseket – közölte Solymár Károly Balázs.

Az ESA már több mint egy évtizede a magyar űrkutatás legfontosabb stratégiai partnere. A 20 európai országot tömörítő kormányközi szervezet elsődleges feladata az európai űrkutatás fejlesztési irányainak meghatározása, az űrkutatási programok kidolgozása és kivitelezése, a kapcsolódó pénzügyi és szellemi kapacitások koordinálása. Magyarország jelenleg nem teljes jogú ESA tagállam, de 2013-ban megkezdte a csatlakozáshoz vezető tárgyalásokat.A helyettes államtitkár beszédében arra is kitért, hogy a magyar kormány ESA tagdíjbefizetései révén eddig mintegy 90 millió forinttal tudta támogatni az alumíniumhab kifejlesztését és gyártásának elindulását. A termék iránti fokozott nemzetközi érdeklődés is bizonyítja, hogy a befektetés fokozottan térül meg ezen a területen. A teljes jogú ESA-tagság jelenlegi lehetőségeiket messze meghaladó előnyökkel járhat a hazai kis- és középvállalkozások számára – hangsúlyozta Solymár Károly Balázs.

A Miskolc mellett anyagtechnológiai fejlesztő- és gyártóközpontot üzemeltető Aluinvent Zrt. 2012-ben alakult magyar startup vállalkozás. A társaság célja, hogy Magyarország és Miskolc a világ fémhabgyártásának és a kapcsolódó kutatási tevékenységeknek a központja legyen, ezzel hozzájárulva a régió foglalkoztatási helyzetének javításához is.A tudásalapú cég által kifejlesztett és gyártott alumíniumhab termék különleges mechanikai tulajdonságokkal rendelkező, ultrakönnyű, környezetbarát, újrahasznosítható, jól megmunkálható anyag. Egyedülálló sajátságai és a gyártási technológia alacsony költségei rendkívül versenyképessé teszik a könnyűfémekkel és a műszaki műanyagokkal szemben is. Az előállított termékek iránt az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában és Németországban is jelentős érdeklődés mutatkozik. Az űrügynökséggel kötött megállapodás új távlatokat nyit meg a vállalkozás számára, és hozzájárul ahhoz, hogy a kifejlesztendő egyedi és költséghatékony termékek széles körben elterjednek majd az űriparban.

Forrás: kormany.hu

2014. február 27. 12:00 | Haladó, Magyar sikerek