39646

A Samsung Power Sleep nevű alkalmazással úgy segítheted hozzá a Bécsi Egyetem kutatóit az Alzheimer-kór vagy a rák ellenszerének megtalálásához, hogy te közben az igazak álmát alszod. Az okostelefonunk jellemzően a töltőn pihenve várja a sorsát, amíg mi éjjel alszunk, ám az osztrák Samsung és a Bécsi Egyetem közös mobilalkalmazásával nem marad kihasználatlan erőforrás.

A Samsung Power Sleep nevű Android applikáció lényegében egy ébresztőóra, ami annak rendje s módja szerint riaszt bennünket a megadott időpontban, addig azonban olyan matematikai műveleteket végez a háttérben, amelyek hozzásegíthetik az egyetem kutatóit az Alzheimer-kór vagy éppen a rák ellenszerének megtalálásához.Miután töltőre tettük a készüléket, csatlakoztunk egy Wi-Fi hálózathoz és beállíltottuk a riasztás időpontját, a Samsung Power Sleep megkezdi a működését. Az alkalmazás nagyjából egy megabájtos adatcsomagokat küld a telefonunkra, (miheztartás végett, ez kisebb, mint egy átlagos MP3 fájl) és miután a készülék feldolgozta az adatokat, visszaküldi az eredményeket – lényegében ez a folyamat ismétlődik újra és újra, amíg meg nem szólal az ébresztőóra. A projekt működését egyébként a BOINC (Berkely Nyílt Infrastruktúra Hálózati Számításokhoz) nevű keretszoftver teszi lehetővé, ami világszerte több tízezer számítógép kihasználatlan teljesítményét forgatja be különböző tudományos kutatásokhoz.

“Annak érdekében, hogy megtaláljuk az olyan betegségek ellenszerét, mint amilyen a rák vagy az Alzheimer-kór, tudnunk kell, hogy hogyan rendeződnek a fehérjék, ezen adatok feldolgozása pedig hatalmas erőforrásokat igényelnek.” – mondta Dr. Thomas Rattei, a Bécsi Egyetem bioinformatika professzora – “A Power Sleep lényegében egy híd a tudományok és a társadalom között: nem csupán a kutatásainkat népszerűsíti, de lehetővé teszi, hogy az emberek is a részesei lehessenek a projektnek, és hogy tegyenek valamit az emberiségért.”

Ez a kezdeményezés már csak azért is megsüvegelendő, mert ritkán találkozhatunk olyan márkázott alkalmazással, ahol a koncepció nem merül ki annyiban, hogy valamiféle kereskedelmi célú üzenetet adjon át, hanem tényleg van valamilyen gyakorlati haszna a dolognak. Akit hozzánk hasonlóan lázba hozott a projekt, az innen töltheti le az applikációt.

Forrás: Androidnext.deSocialDaily Magyarország

2014. február 26. 14:57 | eEgészségügy, Haladó