37292

Magyarországon az elmúlt öt évben nagy változás történt, dinamikusan növekedni kezdett a startup vállalkozások száma – mondta a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megbízott elnöke az MTI-nek. Korányi László szerint 2007-2008 előtt a szó igazi értelmében startup cégekről nem nagyon lehetett beszélni, azóta viszont számos világsikert elérő cég jött létre.

Közülük a Prezi, a LogmeIn, a Ustream vagy az NNG sikertörténetét emelte ki, amelyek példája szerinte jól mutatja, hogy Magyarországon is lehet, és érdemes startup céget indítani.A hivatal becslései szerint néhány száz innovációban élen járó magyar cég működhet. Hozzátette: azért sincsen pontos számadat ezekről a cégekről, mert folyamatosan változó területről van szó. A NIH tervei szerint a közeljövőben elkészítenek egy tudományos igényű felmérést a magyar startup vállalatokról.

Korányi László kitért arra, hogy a NIH Magyarországot 2013 decemberben benevezte a Tech Match elnevezésű nemzetközi startup versenyre, amelyre összesen négy országból (Németország, Észak-Írország, Csehország, Magyarország) több mint 100 startup jelentkezett. Kiemelte: a versenyre 47 magyar startup adta be innovatív projekttervét, közülük választotta ki az amerikai zsűri azt a két magyar induló technológiai vállalkozást, akik 2014. február 3-6. között prezentálhatnak majd a legjelentősebb, innovációban vezető szerepet betöltő amerikai cégek vezetői előtt. A döntőbe került Be-novative egy informatikai platform létrehozásával támogatja a kollektív kreativitást vállalatokon és szervezeten belül, a Remote-Aid pedig egy forradalmian új orvos-technológia műszer, mely új lehetőségeket teremt a terhesgondozásban. Sikeres prezentáció esetén a magyar startupok közvetlen tárgyalásokat folytathatnak a nagynevű multinacionális cégek képviselőivel.

A további sikerekhez fontosnak nevezte azt, hogy a műszaki egyetemeken, az informatikai vagy a természettudományos szakokon végzettek ne csak abban lássák a karriert, hogy elhelyezkednek egy multinacionális vállalatnál, vagy állami kutatóintézetben. Ha van saját ötletük, akkor abba merjenek belevágni. “Az első dolog, mint mindenben, itt is a fejekben kezdődik el” – fogalmazott. Szavai szerint legalább ennyire fontos a kudarctűrő képesség, mivel az innováció világával együtt jár az, hogy egy ötlet “nem jön be”.

Ismertetése szerint a startup vállalkozások közé azokat a cégeket lehet sorolni, amelyek gyors növekvésű, a piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodó, a nemzetközi piacokon is aktív vállalatok, akik olyan üzleti modellt kínálnak, amely az egész világon működőképes. Hozzátette: ezek általában valamilyen technológiai innovációra épülnek. Korányi László szerint félreértés az, hogy a startup cégeknek feltétlenül az IKT szektorban kell tevékenykedni, ugyanakkor kétségtelen, hogy ez az a terület, ahol a fenti kritériumokat a legkönnyebb kielégíteni. De az informatika mellett a biotechnológiában, az orvostechnikai berendezések, az energia, vagy a környezeti technológiák területén is működnek startup vállalatok.

A NIH által a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen menedzselt programok között kiemelte az inkubátorprogramot, amely az induló vállalkozásoknak nemcsak pénzt, hanem a szükséges tudást, nemzetközi kapcsolatokat is nyújt. Az inkubátor akadémia programmal pedig a legjobb külföldi gyakorlatokat ismertetik meg azzal, hogy külföldi szakértőket hívnak Magyarországra. A NIH tervei szerint az idén rövid, 1-2 hónapos tanulmányutakat finanszíroznak majd magyar induló vállalkozások részére, amelynek keretében a kiválasztott cégek a világ fontos startup központjaiban működő inkubátor cégeknél tanulhatják meg az ötletek előadásának és eladásának módját, eljuthatnak befektetőkhöz és vezető multinacionális cégek döntéshozóihoz.

Kitért arra, hogy a hivatal tervei szerint még az idei év első negyedévének végén közép-európai startup versenyt szerveznek Budapesten, és az inkubátorprogram második részét is meghirdetik.

Forrás:ivsz.hu

 

2014. február 7. 13:42 | eGazdaság, eMunka, Haladó