37677

A meteorológiai szolgálat appja időjárási riasztásokat küld, egyelőre csak androidos mobilokra. Kipróbáltuk. A Meteora nevű alkalmazást ingyenesen lehet letölteni a Google Playből androidos telefonokra – érdemes az OMSZ szóra rákeresni, mert a meteorára csak egy sor játékot listáz a rendszer. Az appot alapvetően úgy tervezték, hogy a felhasználók a nyitóképernyőjükre helyezett, mutatós órát formázó minialkalmazásként használják.

Ez azt jelenti, hogy nem az app ikonját érdemes elhelyezni a képernyőn, hanem az Android widgeteket tartalmazó felületéről kiválasztani az OMSZ Meteora nevűt, amely négy ikonnyi helyet foglal el a nyitóképernyőn. Elég komoly hiányosság, hogy az aktuális hőmérséklet nem jelenik meg rajta, hiszen végtére is időjárási appról van szó.

Megrezgeti a mobilunkat az OMSZ

A minialkalmazás belsejében lévő mutatók a pontos időt jelzik, az óra karimáján megjelenő színek pedig az esetleges riasztásokat jelölik. Ha a karima zöld, az időjárás tökéletes, ha havazás, zivatar, erős széllökéses vagy hasonló szélsőséges időjárás várható, a karima a riasztás szintjének megfelelően sárga, narancs vagy piros színre vált. Nyáron az appon keresztül tóparti, így például balatoni viharjelzéseket is küldenek. Az órára kattintva az app teljes képernyős felületén lehet elolvasni a részleteket.Telepítés után alapesetben ki vannak kapcsolva a figyelmeztető előrejelzések, ezeket a Beállítások menüben lehet aktiválni (Óra beállításai). Ezek a jelzések nem azonnali, hanem az adott napra szóló, akár órákkal később várható veszélyhelyzetekre hívják fel a figyelmet, például arra, ha éjjel köd várható a közelben. A riasztások és figyelmeztetések esetén nem csupán a widgetben lévő óra karimája változik meg, a telefont is megrezgeti, megcsipogtatja a Meteora.

Csak akkor használ GPS-t, ha muszáj

Alapesetben a Meteora app tízpercenként frissíti adatait az OMSZ adatbázisából. Ez minimális adatforgalmat jelent, és az akkumulátor kímélése érdekében csak a wifis és mobilhálózati információk alapján tájolja be a tartózkodási helyet – ez próbánk során a fővárosban hatékonyan működött. GPS-t csak a térképes felület indításakor, illetve a “Mozgás” néven a Beállítások közül aktiválható, autósoknak szánt funkció használatához aktivál. Ez a haladás sebessége és iránya alapján az útba eső területek időjárásáról szolgál az utazóknak előzetes információkkal még az előtt, hogy az adott településre érnének. A fejlesztők szerint a GPS használata eléggé meríti az okostelefonok akkumulátorát, ezért autós töltővel érdemes használni ezt a funkciót.

A meteorológusok kedvence

A térképes nézet a Google Térképét használja, és a közepén lévő órával lehet pozicionálni azt a területet, amelynek időjárására kíváncsiak vagyunk. Ez a felület egy meteorológus kíváncsiságát is képes lenne kielégíteni, mivel akár saját feltételek alapján is lehet riasztásokat kérni az apptól, például egy hőmérsékleti minimum vagy maximum elérésekor.

Különböző rétegeket lehet elhelyezni a térképen, ezek egyike a területek hőmérsékletét, egy másik a szélviszonyokat, a felhőzetet vagy a csapadékhelyzetet mutatja. A Menü gomb lenyomásával saját észlelést is lehet küldeni digitális fotó formájában az OMSZ-nek az extrém viharhelyzetekről. A rendszerbe kerülő fotó a készítés helyét is tartalmazza. Az app kezeléséről részletesen itt lehet olvasni.Ha az Android 2.2 vagy újabb verziójú készülékekre szánt app sikeres lesz, várhatóan még az idén megjelenik az időjárási riasztási szolgáltatás iOS-re (bár ott nem lehet minialkalmazásokat elhelyezni a nyitóképernyőn), később pedig Windows Phone-ra is – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Ezeket is érdemes használni

A magyar androidos felhasználók körében jelenleg az Időkép ingyenes appja a legnépszerűbb időjárási alkalmazás iOS-en és Androidon. Működése e sorok írásakor jócskán eltér a Meteoráétól, hiszen alapvetően az aktuális időjárás monitorozására való, míg az utóbbi app az extrém helyzetekről küld riasztásokat. Egyelőre egyik program sem tudja jól kiváltani a másikat, bár az Időkép fejlesztői már jelezték, hogy hamarosan ők is előállnak egy riasztásokat küldő szolgáltatással, amely push üzeneteket fog használni, vagyis csak akkor generál adatforgalmat, ha arra szükség van.

Tavaly ősszel a katasztrófavédelem is saját appal rukkolt elő, a VÉSZ nevű ingyenes alkalmazás útlezárásokról, balesetekről, extrém útviszonyokról ad tájékoztatást, és minden fő mobilplatformra elkészült.

Forrás: Origo.hu

2014. február 7. 15:52 | Digitális írástudás