44493

Ma 25 éve mutatta be Timothy Berners-Lee brit tudós a CERN-ben (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) elképzelését arról, hogyan lehetne könnyen megosztani adatállományokat a hálózatba kapcsolt számítógépeken keresztül, megalkotva ezzel a ma ismert internet alapjait.

Ezt követte az első webszerver létrehozása, majd a böngészők koncepciójának kialakítása és 1990 októberében a web nyelvének, vagyis a HTML-nek a megalkotása. A napjainkra a mindennapi és az üzleti élet szerves részévé váló world wide web kezdetben a tudósok, az egyetemek és a kutatóintézetek közötti gyors információcserét szolgálta, a hálózat első weboldala 1991 nyarán indult el, és magáról az elgondolásról és a technológiáról tartalmazott információkat.

A következő fontos mérföldkő 1993. április 30-a volt, a CERN ekkor jelentette be, hogy a világháló mindenki számára szabadon hozzáférhető és ingyenes. Timothy Berners-Lee 1994-ben megalapította a World Wide Web Consortiumot, melyet azóta is vezet, 2004-ben pedig az angol királynőtől lovagi címet kapott, találmányáért azonban nem tart igényt jogdíjra.

Bár ma természetesnek számít a web használata, sokáig bizonytalan volt, hogy melyik elgondolás terjed majd el széleskörűen. Az Egyesült Államok hadserege már az 1950-es években tanulmányozta a számítógépek hálózatba kötésének lehetőségét, és 1969-ben el is indították az Arpanet nevű rendszert, az internet előfutárát. A technológiának több riválisa volt az Egyesült Államokban – CompuServe, Gopher -, de akadt francia vetélytárs is, a Minitel. A világháló sokat köszönhet Al Gore korábbi amerikai alelnöknek, aki segített abban, hogy a kormányzat ezt a megoldást kezdje használni.

A web térnyerését jól mutatja, hogy napjainkra meghaladja a négymilliárdot a felhasználók száma, a honlapoké pedig a becslések szerint már közelíti az egymilliárdot, a weboldalak száma pedig természetesen ennek többszöröse.

A neten található oldalak közötti barangolást lehetővé tevő böngészők közül az elsőt már 1993-ban megalkották, ebből alakult ki egy évvel később a Netscape, amelynek egyeduralma rövid ideig tartott, hiszen a Microsoft 1995-ben bemutatta az Internet Explorert, amely most is az alapértelmezett böngésző a cég operációs rendszerében.

Forrás: Világgazdaság Online

2014. március 17. 18:27 | Digitális írástudás