44092

Szigorítaná a kormány az üzlethelyiségeken kívüli és az interneten kötött szerződéseket egy uniós szabályozásnak megfelelően. Így a magyar szabályozásba is bekerülnének a fogyasztókat védő uniós irányelvek.

A fogyasztóknak többletjogokat, a vállalkozásokkal szemben pedig szigorúbb ellenőrzést biztosít az új kormányrendelet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium osztályvezetője szerint. Czombos Tamás kiemelte: június 13-a után a vásárló jelenlegi nyolc munkanap helyett tizennégy nap után is indoklás és következmények nélkül visszaadhatja a kereskedőnek a terméket, sőt, ha erről nem kap tájékoztatást, tizenkét hónapon belül is visszamondhatja az ügyletet.Czombos Tamás elmondta: a kormányrendelet nagyon részletesen szabályozza, hogy milyen tájékoztatási kötelezettséget kell megadni a kereskedőnek a szerződés megkötése előtt magára a termékre, a fizetési és teljesítési feltételekre, a szállítási költségekre vonatkozóan. Mindezt ráadásul úgy kell biztosítani, hogy később a fogyasztó számára hozzáférhető legyen.

Czombos Tamás hozzátette: a rendelkezés azért csak június 13-án lép hatályba, hogy az Európai Unió minden tagállama gond nélkül átültethesse a szabályozást.

A tervezett szabályozás a vállalkozásoknak legfeljebb adminisztrációs terheket okozhat, mondta a Vállalkozók Szövetségének elnöke. Baldauf Aladár szerint az új szabályozás segítheti a gazdaság kifehérítését, hatékonyabb lesz az ellenőrzést, és a kóklereket mindenképpen kiszorítja. Hozzátette: letisztul a piac, és az Európai Unióhoz hasonlóan jelentősen növekedhet az internetes kereskedelem.

Baldauf Aladár kifejtette, hogy a következő tíz évben a hazai internetes kereskedelem legalább 58 százalékkal növekszik majd a mostani szinthez képest.

Forrás: hirado.hu

2014. március 14. 06:04 | Digitális írástudás, eÜgyintézés, Haladó