56899

Munkainterjúk legjobb hozzávalója és egyben a sikeres munkaszerződés garanciája lehet egy infografikával kombinált önéletrajz. Jó kis hívószó lett mostanában az infografika: nagy mennyiségű adat tetszetős, könnyen felfogható és értelmezhető ábrázolása. Nem keverendő a grafikonokkal és egyszerű illusztrációkkal – mert lehetőségei meghaladják azokét. Ilyen például az infografikus elemekkel megtűzdelt önéletrajz, amely ábrázolási módszereinek köszönhetően nem csupán tényeket árul el rólunk, hanem összefüggéseket is.

Gyorsabban ad rólunk összképet a kíváncsi olvasónak. Nem mellesleg azonnal kitűnik a kétoldalas, táblázatosan tördelt önéletrajzok halmazából. (Az infografikus cv-k közül viszont nem… – A szerk.)

Miért használnánk?

Egy hagyományos önéletrajz, ahogy írtuk, hamar eltűnhet egy fontosabb állásra beküldött cv-dömping kellős közepén. Ha figyelmet akarunk felhívni magunkra egy látványosabb anyaggal, mindenféleképpen megéri egy újfajta önéletrajzzal való kísérletezés. Mielőtt részleteznénk, hogyan is kezdjünk ehhez hozzá, pár dolgot előre kell bocsátanunk. Egyfelől az ilyen cv-ket nem mindenhol nézik jó szemmel: míg a marketing-, reklám-, design- és it-szakma sokkal jobban szereti az ilyen önbrandinget, addig a pénzügy, jog vagy a kormányzati szektor nem kifejezetten nyitott a rendhagyó rezümékre.

Az elvárt és megszokott struktúrákhoz szokott hr-eseket pedig megzavarhatja a grafikai megvalósítás. A new york-i TheLadders munkaügyi oldal felmérése szerint egy hr-es hat másodperc alatt fut át egy életrajzot a lap bal oldalát végigszkennelve: személyes adatainkat, aktuális és előző munkahelyünket (státuszunkat és az ott eltöltött időnket figyelve), valamint végzettségünket futják végig, a többit figyelmen kívül hagyják. Azaz: ha nem egy olyan céghez adjuk be jelentkezésünket, ahol egy kíváncsi főnökhöz vagy egy minden részletre kíváncsi munkaügyeshez fut be az anyagunk, könnyen a kukában végezhetjük.

Hogyan készítsük?

Infografikus cv-t kétféleképpen készíthetünk. Vagy nekifutunk egy online szolgáltatásnak, amellyel ingyen, viszonylag gyorsan és egyszerűen, de megadott keretek közé szorítva gyárthatjuk le az új állásmágnest, vagy pedig megfizetünk egy grafikust, ebben az esetben pedig csak a büdzsénk (és a grafikuséval egyesített kreativitásfelhőnk) szabja meg a határokat. Lássuk először az online lehetőségeket! A piacon jelenleg fellelhető ilyen szolgáltatások közül féltucatot érdemes megismerni. (Közülük már kiesett az amúgy zseniális, facebookos információinkat összegyűjtő Brazen Careerist és a Yahoo! által nemrégiben felvásárolt Vizify).

Az ismerkedést mindenképpen a piacvezetőnek tekinthető és a legnagyobb figyelmet felkeltő ResumUP-pal érdemes kezdeni: ezzel lehet a legjobban áttekinthető karrierképet festeni: a párhuzamosan végzett munkák kifejezetten impresszíven festenek, jó áttekintést adhatunk személyiségünkről, a pdf-ben is legenerálható önéletrajz pedig szemléletes struktúrájú lesz.

Más szerkezetű, de a hr-esek számára szintén igen jól áttekinthető önéletrajzokat generál a Vizualize.me, amelyet már csak azért is érdemes megnézni, mert a nyelvtudást igen gondolatébresztően ábrázolja: miután megadtuk, milyen nyelveken beszélünk, egy világtérképen ábrázolja, hogy hol, mennyire tudunk elboldogulni.

Ha ezek nem nyerték el tetszésünket, vagy van még időnk az ismerkedésre, az Infogr.am, Kinzaa, Re.vu vagy a PictoCV oldalak bármelyike jelenthet megoldást. Az összes eddig említett oldal közösségi oldalainkról, főként a LinkedInről gereblyézi be adatainkat, úgyhogy tanácsos előbb felfrissíteni a profilunkon a releváns adatokat. Már csak azért is, mert egyre inkább a fősodorba kerül, egyes munkahelyeken már nem is önéletrajzot, hanem LinkedIn profilt-kérnek be.

Tarartalomgazdagítás

Ha esetleg úgy döntünk, hogy mégsem a mi világunk az infografikus cv, mert csak pár apró grafikai elemmel díszített önéletrajzot szeretnénk generálni, amihez a szövegszerkesztő valamiért mégsem jó, arra is van megoldás. Ekkor lehet (nagyobb bögre kávéval felszerelve) megközelíteni az olyan oldalakat, mint a Creately, Gliffy, Easelly, ConnectV, DoYouBuzz vagy a Purzue.

Ha pedig igazán elegünk van a szabályokból és egyik, eddig említett megoldás sem szimpatikus, akkor kreálhatunk egy ingyenes fiókot a mi Prezink oldalán, és csinálhatunk magunknak látványos sémaelemekből összerakott, tetszőlegesen bejárható, zoomolódó, életrajznak látszó művet.

Miként fűszerezzük?

Ha nem grafikussal dolgoztatunk, vagy magunk állunk neki vektorgrafikázni, azt hihetnénk, könnyű dolgunk lesz, hiszen előre megadott elrendezéssel dolgozunk, és csak pár színkombináció, illetve betűtípus között választhatunk. Bár tényleg kisebb a szabadságfok, és emiatt egyszerűbb a munka is, nem szabad elfelejtenünk pár alapvetőséget.

A helyesírási hibák, a túl élénk színek, túl harsány betűtípusok, túlságosan hatásvadász külső, a hihetetlen számok, a visszakövethetetlen adatok itt is ugyanúgy azonnali kieséshez vezethetnek, mint egy normál önéletrajz esetén. A generált infografikus cv mérete legyen minél kisebb, legyen könnyen nyomtatható, jól olvasható, ne tartalmazzon olyan adatot, amelyet nem szeretnénk, ha harmadik személy látna (ilyen például a fizetési igény). Mindezek mellett legyen kéznél egy szöveges önéletrajzunk is, ugyanis lehet, hogy második körben ilyet is fognak kérni – olykor okosabb mindkettőt együtt elküldeni.

A grafikus elemekkel felfegyverzett önéletrajz jó fegyver lehet tehát, ha a megfelelő csatában használjuk – de sokat veszíthetünk, ha egyáltalán nincs a repertoárunkban.

Forrás: ITB online

2014. április 23. 09:30 | Digitális írástudás, eMunka