65929

Május 23-án 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjénél, ha valaki az európai parlamenti (EP-) választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni. Mivel az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, mindenki ugyanolyan szavazólapot kap. Az átjelentkezést a helyi választási irodánál postán, személyesen vagy online, a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint hétfő reggelig több mint 25 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben akarnak voksolni.

A 2009-es EP-választáson 25 204-en szavaztak a lakóhelyüktől távol, de Magyarországon.

Az idei országgyűlési választáson 120 ezren kértek átjelentkezést, de mivel nagyon sokan az utolsó napra hagyták ennek online ügyintézését – az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához -, a rendszer lelassult. Az NVI ezért azt kéri: aki online szeretne átjelentkezést kérni, ne hagyja az utolsó napra.

Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online, a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni akar.

Átjelentkezéssel az szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához.

Emellett azt a lehetőséget is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában korlátozott választópolgár akkor is szavazhasson, ha például kórházban kezelik, amely akár ugyanazon településen, de a lakcímétől eltérő szavazókör területén van. Ebben az esetben ugyanis a lakcíme szerinti szavazókör szavazatszámláló bizottságától nem kérhet mozgóurnát, hiszen azt csak a szavazókör területén belül vihetik ki. Ha azonban átjelentkezési kérelmet nyújt be, átkerül a település e célra kijelölt szavazókörének szavazóköri névjegyzékébe, és onnan már kérhet mozgóurnát.

A helyi választási iroda a választópolgárt kérelmére törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.

A választópolgár ugyancsak május 23-án 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

Forrás: orientpress.hu

2014. május 22. 14:29 | eDemokrácia, eÜgyintézés, Haladó